pondělí 9. prosince 2013

Historie Vánočního stromku a Libochovice



Až doposud ve všech studiích o Vánočním stromku se uvádí datum 1570, kdy v Brémách byl postaven první Vánoční stromek. Současné výzkumy německého profesora, historika, Albrechta Fichtebauma přináší více poznatků o této tradici. Pan profesor se totiž při vypracování pojednání o Ferdinandu I. Habsburském (1503 –1564) dostal až otázce

 Profesor Albrecht Fichtebaum

náboženského vlivu Jana nestaršího z Lobkovic na císaře Ferdinanda I.( Abhandlung des Kaisers Ferdinand I., veröffentlicht Dezember 1st Edition, strana 235 – 239). Je všeobecně známo, že rod Lobkoviců byl silně katolicky založen. Jeho syn Jiří Popel - založení Jezuitské koleje v Chomutově, a nakonec i jeho zpupné vystupování jako horlivého katolíka nejen ve věcech víry, ale i jako vlivného vůdce šlechty ve věcech politických proti císaři. Proto také jeho otec jedná s Ferdinandem I., Katolickým Císařem Svaté říše římské, českým, uherským a chorvatským králem o vlažnosti víry v zemi. Pro tyto vztahy získává v roce 1560 výsadu povýšení města Libochovic na město. V okamžiku studia tohoto bodu se dostal pan profesor k listu, který zaslal Jan nestarší z Lobkovic císaři jako poděkování za udělení této výsady. V tomto dopise mimo jiné děkovné supliky je obsažen tento text (přetlumočeno do současné podoby jazyka): „….Císaři Ferdinande z Boží Milosti volený Římský Císaři, po všecky časy rozmnožiteli říše, Uherský, Český, Dalmatský, Charvátský králi, Infante v Hispánii, Arcikníže Rakouské, Markrabě Moravské, Lucemburské a Slezské kníže a Lužický Markrabě etc. etc.  Chtěl bych se zmíniti o jedné milé věci. V tomto roce, o svátku Adama a Evy v předvečer narození Ježíše Krista, pána našeho, mi má milá žena, Anna z Kolovrat nachystala přepodivné překvapení. Při příchodu do hodovní síně k tabuli připravené ku chvále narození našeho spasitele, v rohu místnosti byl prostý jedlový stromek jak jíním ozdobený perlami, slzami to matky Boží, a jemným kajčím peřím. Já, Jan Lobkovic, poté rozhodl jsem takto, nechť konání mé ženy je bráno v potaz a tak v našem rodě až na věky věků“. Což badatele natolik zaujalo, že začal pátrat po linii příbuzných a rodiny Lobkoviců, co se dále stalo s tímto zvykem. Zjistil zajímavou skutečnost. Syn Jana z Lobkovic, Krištof (z prvního manželství), podnikl kolem roku 1565 cestu na dvůr Jana Fridricha II., (+1595), vévody Saského 1554-1566 (arnoštská linie) a odtud do Brém, městu na severu Německa, ležícím na řece Vezeře ke svému příteli Joachymu Weihnachts-Tanneovi.  No a tím se dostáváme k začátku článku: Až doposud ve všech studiích o Vánočním stromku se uvádí datum 1570 a město Brémy, rodina Joachyma Weihnachts-Tannea, kde byl postaven první Vánoční stromek.

 Popel z Lobkowicz


My však dnes již díky panu profesorovi Fichtebaumovi, známému badateli v oboru evropských panovníků a jeho cílevědomého a pečlivého postupu při daném problému neopomenout sebemenší maličkost, můžeme konstatovat ne v Brémách roku 1570, ale v Čechách, v Libochovicích roku 1560 spatřil Vánoční stromeček světlo světa. Pravda, syn Jana nejstaršího Lobkovice, Jiří Popel z Lobkovic pro své provinění byl roku 1594 odsouzen k věčnému vězení na hradě Lokti, kde roku 1613 zemřel. Odsouzením Jiřího z Lobkovic připadlo město a panství Libochovice po přibližně 260 letech opět královské komoře. Tím také skončila tradice v rodě Lobkoviců z Libochovické větve, takže nikoliv „až na věky věků“ ale jen do roku zhruba 1590.
Přesto tento zvyk v roce 1812 přivezl znovu z Německa ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich jako překvapení pro své přátele, ale v té době již nikdo nevěděl že v hodovní síni Libochovického zámku stál vánoční stromek již roku 1560.

Žádné komentáře: