pondělí 9. prosince 2013

Azyl LUCKY kočičí šance na nové štěstí.



Zakladatelkou tohoto občanského sdružení podle http://www.azyllucky.estranky.cz/ je paní Jana Zárubová, která proměnila rodinný domek  v malé útočiště všem, kočkám které si mňoukají o pomoc. Všechny kočky, které se dostanou pod ochranu paní Jany, jsou vykrmeny do typické šťastné kočičí podoby, a také jsou  pravidelně odčervovány, odblešovány a očkovány. O kočičích nemocech ví paní Jana skoro všechno a o marody pečuje velmi odborně. Všem dospělým kočkám a kocourům zajišťuje kastraci. Poskytuje jim bezpečné zázemí a zároveň nechává svobodu, která je pro tento zvířecí druh tolik důležitá a přirozená.
Přestože kočičky žijí  v bezpečí a dostatku, rády by našly svůj stálý domov a hodného člověka jen pro sebe, aby mohly  uvolnit místo dalším nešťastníkům bez domova, kteří stojí frontu na pelíšek. Ale nejen to, celý tento nelehký úkol lze konat jenom také pokud i materiální a finanční situace umožní uskutečňovat všechny představy majitelky útulku. Libochovičtí, ale nejen oni, mohou tak jako každý rok pomoci kočičímu azylu prostřednictvím knihovny a Základní školy Libochovice. Jak na to? Velice jednoduše. Od 7. prosince 2013 do 5. března 2014 můžete v knihovně v Libochovicích přispět finančně, zakoupit drobný dárek nebo donést nějakou tu kočičí konzervu, granule, kapsičku... Pomocí Základní školy Libochovice byl u příležitosti adventních trhů a „Předvánočního odpoledne“ pořádaného MěÚ uskutečněn prodej malých dárkových předmětů vyrobených jednak žáky základní školy a jednak paní Pavlínou Zárubovou. Jednalo se o drobné předměty, které každého potěšily, keramika, papírové výrobky, jmenovky na Vánoční dárky, bižuterie a mnoho jiných drobností. Letos i město Libochovice požádalo na krajském úřadě o povolení veřejné charitativní sbírky, jejíž výtěžek půjde na veterinární péči zvířat v kočičím azylu. Kdo si nestihl nakoupit v sobotu 7. prosince na náměstí, může ještě zavítat do knihovny, kde bude prodej pokračovat až do 5. března 2014. Veškerý výtěžek z tohoto prodeje bude (po ukončení sbírky 5. března) věnován azylu. Prozatím se díky ochotě libochovičáků, kteří o stánek na náměstí projevili nebývalý zájem, podařilo shromáždit 5697,- Kč, z toho prodejem předmětů žáků základní školy 2723,- Kč a prodejem bižutérie 2974,- Kč.


Existuje ještě jeden způsob pomoci tomuto azylovému domu. Můžete si vybrat k virtuální adopci  některého z adeptů jejichž fotografie jsou na výše uvedeném webu.  Všichni z nějakého důvodu zůstali  v azylu takzvaně na byt a na stravu. Mnozí i na poměrně drahé léky, které jsou nutné k jejich slušnému životu. Stačí si vybrat nějakého kocoura a posílat mu na jeho jméno  finanční částku, která by  pomohla hradit část nákladů na jeho živobytí a tím sponzorovat třeba 5, 10 nebo 20 dní v měsíci.  Vděční Vám budou za každý den s proplacenou mističkou diety nebo léky proti bolesti. (číslo účtu 1005659319/0800) Pokud by někdo projevil zájem pečovat o kočičku doma, útulek ji předává pouze do vlastních rukou osvojitele, nikoliv zprostředkovaně pro někoho dalšího. Tím chce zamezit  případům, kdy se kotě stane nechtěným dárkem a skončí později vyhozené na ulici. Při předání kočky se osvojitel zavazuje ke kastraci (pokud již kočka či kocour nejsou kastrovaní) a k tomu, že pokud se o kočku nebude moci v budoucnu starat, vrátí ji do péče Azylu. Jak sami vidíte možností pomoci je mnoho, vždyť ne každý má možnost chovat doma tohoto po několik tisíciletí již domestikovaného domácího mazlíčka, ale pocit že jsem mohl nějakým způsobem pomoci a uskutečnit něco, co mi nějakým způsobem alespoň na dálku přinese pocit uspokojení, no to už za něco stojí.
Co říci závěrem, je nutno poděkovat  vedení města Libochovic, vedení Základní školy v Libochovicích, učitelkám a jejich žákům (učitelky navíc ve svém volnu vyrobily keramické kočičky a rybičky), paní Zárubové za velké množství cenově dostupné bižutérie a hlavně nakupujícím, kteří tak podpořili tento útulek a sobě si udělali malou radost.





Žádné komentáře: