pondělí 9. prosince 2013

Libochovice včera a dnes dům č.25



 Dům číslo popisné 25 je na Náměstí 5.května. Původní název domu byl Dům Mareczkovský neboli Kochtanovský odvozeno od přezdívky Kokta. Rozhodně první základy tohoto domu byly položeny někdy před rokem 1500 Jakubem Celtou, který po vystavění domu (původně byl daleko větší co do rozlohy, protože zahrnoval i dnešní čp. čp.25, čp.26, čp. 27a čp.28)
Po dokončení domu jej Jakub Celta prodal Maušlovi (Mojžíš) židovi, a ten nechal dům zpustnout a již nikdy nebyl vystaven jeden dům na celém pozemku. Teprve roku 1629 kupuje zbořeniště Václav Kochtan (řečený Kokta, viz název domu) a staví dům nový a to na pozemku dnešního čp.25. V roce 1663 ho získal sňatkem s vdovou Kateřinou Kochtanovou Martin Šilovský. Jejich dcera Kristina postoupila díl zbořeniště zeti Matoušovi Langrovi a své dceři Dorotě, (nyní čp.26) v roce 1720 pak další díl zanechala dceři Heleně a jejímu manželovi Karlovi Tutovi (nyní čp.25) a rovněž v roce 1720, třetí díl (nyní čp.27a 28) dostala  Johana Šilovská. Po rodině Tutových se zde často mění majitelé a to jednak děděním, věnem či prodejem – Šillerovi, Daníčkovi, Sedláčkovi, Minaříkovi, až teprve 19.2.1859 kupuje dům Josef Šulik. Tato rodina si pak dům držela v majetku v podstatě až do dnešních dob. Živnost sklenářskou s obchodem zřejmě ale zahájil až Jan Šulík, který v roce 1892 byl předsedou Spolku truhlářů, sklenářů, klempířů, zámečníků a puškařů. Jeho syn Alois Šulík zdědil dům a živnost 30.3.1914. A nyní se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu, co málo kdo z občanů Libochovic ví. Abychom se však dobrali k výslednému sdělení je třeba začít trochu zeširoka.
Wikipedie: Charlie Chaplin, vlastním jménem Charles Spencer Chaplin (*16. dubna 1889 Londýn, + 25. prosince 1977 Vevey u Lausanne, Švýcarsko), patří k nejslavnějším světovým filmovým tvůrcům. Své filmy vytvářel od námětů, přes scénář a režii až po hraní v hlavní roli. V roce 1908 vystoupila na scéně pražského divadla Varieté v Karlíně (dnešní Hudební divadlo) Karnova skupina. Je tedy možné, že mezi účinkujícími se objevil i mladý Chaplin, stejně jako další člen skupiny, jistý Stanley Artur Jefferson, známý později pod jménem Stan Laurel. Chaplinovo účinkování v Praze potvrzuje i jeho vnučka Kiera, která také uvádí, že dědeček měl Československo rád. V roce 1946 věnoval Chaplin Československému kinematografickému muzeu při Technickém muzeu v Praze několik rekvizit, které spoluvytvářely vnější podobu jeho tuláka – buřinku, boty a bambusovou hůlku.
Málokdo však ví, proč měl Československo rád. Rod Šulíků byl totiž v Libochovicích zastoupen mnoha příbuznými, jednou z nich byla i vzdálená Chaplinova  teta Karolína, provdaná Šulíková (původní jméno není ke zjištění), která v roce 1883 vlastní dům čp.248 a její dcera Vilemína byla tedy vzdálenou sestřenicí Charlese Chaplina. Proto také okolo roku 1908 navštívil tento král komiků Libochovice, avšak se svou tetou se již nesetkal.  Setkal se však se svou sestřenicí Vilemínou, později provdanou Vorážkovou. Navštívil i svého dalšího příbuzného Jana Šulika a při té příležitosti vznikla publikovaná fotografie, která se nalezla při přestavbě tohoto domu. Na fotografii je Jan Šulík, dcera (?),Charlie Chaplin a Alois Šulík syn Jana. V každém případě to je pro Libochovice významné zjištění, že se mohou pyšnit tak vzácnou návštěvou. Je mi však záhadou, pro rod Šulíků tak dlouho tajil tuto návštěvu. Zřejmě  Jan Šulík ve své době měl jiné starosti ohledně obchodu a rodiny a fotografie tak zůstala založena až do dnešních dob na půdě domu čp.25.

Žádné komentáře: