pondělí 12. prosince 2011

Vánoční výstava 2012 firmy ANETE konaná ve sklepeních U tří lip









Pietní shromáždění
Dne 10.prosince 2011 se sešlo na podnět paní Staré z Klapého několik libochovických občanů, aby vyhověli prosbě bývalé občanky Libochovic p. Zimmermannové rozené Hamlischová, ke krátké pietní akci. Organizátorka této malé akce paní Stará krátkým úvodním proslovem přítomné seznámila s prosbou své kamarádky, aby byl podle židovského zvyku položen kamínek, který zaslala z Mnichova na pomník připomínající umístění bývalé židovské Synagogy. U této příležitosti svůj kamínek z Mauthausenu položila i pani Týřová za svoji rodinu a zároveň vysvětlila proč tak činí. Po přečtení seznamu obětí libochovických židů, kteří se již nevrátili z německých koncentračních táborů, panem Ing.Benešem, zapálila svojí svíčku za tyto libochovické občany i starostka Města pani Ing. Holá. Redakce Libochovických novin si tímto prostřednictvím v předvánoční době dovoluje připomenout současným obyvatelům města památku všech obětí druhé světové války z Libochovic a děkuje přítomným za účast.

ČeTo
Libochovice, internet, stránky města
Jistě se vám již někdy stalo, že jste sháněli na internetu informace o nějakém městě, místě či rekreační oblasti. Cesta k informaci je jednoduchá. Jsou v podstatě dvě možnosti, vyhledat tuto informaci na oblíbeném vyhledávači a potom vytřídit ve výpisu nepodstatné záležitosti, protože právě to nepodstatné je většinou zastoupeno nejvíce, druhá možnost je jednodušší cesta, adresy stránek. Stačí většinou do adresy napsat například www.názevměsta.cz. V tom je právě síla jednoduchosti a to je cílem majitelů domén. Ne všechna města a oblasti si však pospíšili. Několik příkladů: Zadáte-li například www.praha.cz, dostanete se na pěknou stránku, avšak hlavní náplní tohoto webu jsou bohužel jen odkazy na cestování, hotely, život prahy atd. Tedy jen taková přestupní stanice. Jiný příklad z našeho okolí stránky Litoměřic www.litomerice.cz jsou velice pěkné, dostanete se na úvodní stranu a z té přes další kliknutí k požadované informaci. Takové stránky představuje i www.libochovice.cz Stránky jsou to po grafické a intuitivní a navigační stránce pěkné. Ale…
Když si položíme otázku, co je vlastně internet, najdeme na ni odpověď právě na internetu kupříkladu na stánkách cs.wikipedia.org : „Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat). Nejznámější službou poskytovanou v rámci Internetu je WWW (kombinace textu, grafiky a multimédií propojených hypertextovými odkazy) a e-mail (elektronická pošta), avšak nalezneme v něm i desítky dalších. Je zde možno získávat a zadávat informace velice aktuální“ Tak tedy, záležitost, co činí stránky www. vyhledávané, je tedy i okamžitá informace a to informace nezastaralá, informace nikoliv ze včerejška, ale nejlépe ze zítřka. Jak to však vypadá na stránkách www.libochovice.cz ? Vezměme si za základ jedno sympatické datum, například 31.květen 2010 ve 20,00 hod. Titulní strana je jasná, ta je v podstatě stále aktuální. Bohužel již následující stránka „O městě“. Záložka ze současnosti, nám zde říká, že čas se v Libochovicích se zastavil v roce 2008 a nic jiného se v tomto městě neděje a asi i dít nebude. Tam je totiž jediná informace, zpráva z matriky z roku 2008, skutečně aktuální informace. Záložka „Informace pro občany“. Tak ta je opravdu velice aktuální, zvláště v položce Rada Města. Tam se 31.května dozvíme, že zřejmě poslední zasedání rady bylo 75. zasedání a to 28.dubna 2010. No občan zde jistě načerpá současné informace o dění ve vedení města. Zastupitelstvo je tu poměrně čerstvé, 16. z 29.3.2010, je však také fakt, že od té doby jiné nebylo. Takže je skutečně aktuální, až na to, že bylo vyvěšeno na této stránce až 9.dubna 2010.
Fotogalerie je také taková chudá příbuzná, a to je škoda. Je třeba si uvědomit, že internetové stránky jsou přístupné v celém světě, a co turistu naláká do takového města? Pěkné lákavé fotografie a kvalitní popis který je však třeba neustále aktualizovat a ne je nechat od počátku do konce bez výměny, ale to je možná jen můj názor (ale jistě nejsem sám).
V záložce „odkazy“ zjistíme, že kulturní akce v Libochovicích prezentují jakési stránky „libochovicko.cz“. Nenajdete zde však žádné informace, tyto stránky totiž neexistují, byly, ale delší dobu již nejsou, kdoví proč. Na odkazu Stránky o Libochovicích narazíme na sice pěkné, ale nedodělané stránky. Je to škoda. Protože přesto, že jsou to stránky velice nadějné, je třeba si uvědomit, že budoucí potencionální návštěvník Libochovic zjistí, že ho Libochovice odkazují na něco nedodělaného a tak si řekne kdoví zda tam v tom městě mají vůbec něco dodělaného. Ano je to v tomto případě chyba odkazu, protože majitel stránek www.libochovice.net jistě nechtěl aby tak bylo. A také záložka „Oslavy 450 let“ je jaksi podivná. K datumu 31.5.2010 tedy 3 měsíce před předpokládanou akcí, by návštěvník stránek očekával něco aktuálního, více popisného a alespoň nějaký propagační letáček, či něco. Bohužel nenajde mimo strohé informace skoro nic. A pak si budeme stěžovat že návštěvníků bylo málo. A tady se nabízí tak jednoduchá možnost laciné reklamy.
Co mi dále chybí, jsou tyto informace: webmaster - alespoň e-mailová adresa, když ne jméno a dále by bylo jistě vhodné, uvažovat o možnosti, aby stránky byly přizpůsobeny i pro skupinu slabozrakých návštěvníků stránek, tak jak se to stává běžné i u jiných stránek měst. (Blind Friendly Web - projekt Sjednocené organizace slabozrakých a nevidomých), dále zde chybí „Prohlášení o přístupnosti“ (Tento dokument obsahuje kontakt na technického správce a prohlášení o přístupnosti tak, aby byly splněny podmínky vyhlášky č. 64/2008 Sb., o formě uveřejňování informací souvisejících s výkonem veřejné správy prostřednictvím webových stránek pro osoby se zdravotním postižením - vyhláška o přístupnosti. Dále tento prvek obsahují nová pravidla přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy, provedenou zákonem č. 81/2006 Sb.)
Všechno je v lidech. Stránky většinou vytvoří webdsigová firma, ale obsah je záležitostí těch, kteří tam mají na příslušná místa vkládat informace, a to jak je vidět ze stránek a jejich aktuálnosti, je ten největší problém, je za tím zapomětlivost nebo nezájem? Abych však byl spravedlivý, jsou tam aktuální informace, ale jejich zdrojem je podle obsahu informací jen jeden člověk na městském úřadě, odhaduji na tajemníka, správce webu však tak nečiní. Ostatní informace zřejmě nejsou prioritní, ovšem jak pro koho?
ČeTo