úterý 10. prosince 2013

Osobnosti Libochovic - Abraham Lederer


Osobnosti Libochovic

* 9.1.1827 Libochovice  + 17.9.1916  Budapešť
Abraham Lederer byl český pedagog (vzdělavatel, vychovatel) a spisovatel působící v Maďarsku. Narodil se 9.ledna 1827 v Čechách v Libochovicích, v roce 1831 ztratil otce a dále jej vychovával jeho nejstarší bratr. Do židovské školy chodil Libochovicích. V roce 1840 odjel do Prahy, kde studoval na Učitelském semináři (lyceu) a na univerzitě. V roce 1853 učil na Moravě v Břeclavi (Lundenburg) a v roce 1854 přijal post ředitele Židovské školy v Maďarsku, v Tata, odkud byl v roce 1857 povolán do Israelitische Musterschule (Izraelská vzorová škola), o rok později se stal ředitelem Izraelského učitelského semináře (lycea) v Budapešti.
Měl tři dcery Francl, Ester a Annu a dva syny Josepha a Markuse. Lederer značně přispíval pedagogice obecně a výcviku židovských učitelů zvlášť. Byl zakladatelem a organizátorem Židovského učitelského ústavu ("Landes-Präparandie"),  Židovského národního učitelského sdružení, národního pedagogického muzea, Ženského pracovněprávního (industriálního, průmyslového) sdružení a prázdninové osady pro děti (asi něco jako dnešní letní tábory). V roce 1869 ho vláda pověřila překladem maďarských učebnic do němčiny a jmenovala ho ředitelem státních seminářů (lyceí) a členem nejvyššího výboru pro vzdělávání.
Z jeho děl jsou ta následující stojící za povšimnutí: "Heimathskunde" - Vlastivěda (Budapešť 1859), "Erziehungslehre für Israelitische Eltern und Lehrer" – Nauka o výchově (popř. pedagogika) pro rodiče a učitele (Budapešť 1865),  "Leitfaden und Lesebuch für Lehrer" – Příručka a čítanka pro učitele (Budapešť 1870), "Methodischer Leitfaden zum Deutschen Sprachunterricht" – Metodická příručka pro výuku německého jazyka (Budapešť 1873); "Társadalmi Pädagogia" (Budapešť 1885), ze společenské pedagogiky, "Hires Emberek Ismertető Jelei" ("Charakteristiken Berühmter Männer," – Charakteristiky slavných mužů 1896); "A Testi Büntetés Lélektana" (1901), o psychologii tělesných trestů, a "Iskolai Kirándulás a Csillagos Egbe" (1903), průvodce to výukou astronomie na školách. Je částečně doloženo, že rodné Libochovice (díky rodu Ledererů) proslavil ve své době v Maďarsku. Je také částečně doloženo, že udržoval v jednom období písemný styk s J.E.Purkyněm.






Žádné komentáře: