sobota 17. ledna 2015

Nové, Aktuální Revoluční ulice, družstevní domy, problém s pozemkem, kdo to zavinil?

Nové, Aktuální

Situace u družstevních domů po prodeji pozemků panem Točinou novému majiteli houstne. Není divu, také bych se bránil. Co mne však nejvíce zaráží, je skutečnost, jak k pozemku přišel pan Točina?
Tak krásný obdelníkový pozemek nemohl podle mého mínění získat s koupí hotelu Černý orel. Pozemek 25/1 totiž zasahuje do poízemků které historicky vlastnilo město. Pokud se podíváme na původní nákres dané lokality se zakreslenou situací nových družstevních domů, zjistíme, že je zde pozemek bývalého hřiště, kde jsou dnes garáže, který byl ukončen u silnice stodolou ( na starém plánu označenou jako 259, 260 patřila až do roku 1945 panu Fidlerovi, pak pochopitelně státu) Cesta na plánku označená jako 1758 byla veřejná obecní cesta až do stavby družstevních domů, takže také nemohla patřit do restituce p. Němcové. Zahrady označené jako číslo 26 byly později rozparcelovány a rozděleny mezi sestry Panešovi a p.Němcovou. 
Starý katastr 1848

 
Porevoluční katastr
 
Snímek z topografické mapy 1952
Současný Katastr
(Historické zápisy: Po převodu těchto ploch, byl v roce 1928 Okrasným spolkem pozemek „louže“ patřící Městu osázen pěti smutečními vrbami. Před rokem 1937 je louže zavezena a zemědělci zde prováděli výmlaty obilí. V květnu 1947 projevil ještě tehdy Hasičský sbor o tuto plochu zájem a žádá stavbu cvičiště s cvičnou stěnou a sušákem na hadice. Zároveň žádají hasiči obecní pozemek za stodolou p.Fidlera. Protože však na tomto pozemku byly tehdy prováděny výmlaty obilí místními zemědělci, hasiči pozemek směli používat mimo žní. V roce 1955 bylo proto upraveno hřiště mateřské školy na této ploše. Koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let došlo k zabrání pozemků na základě územního plánu  a výstavbě tří družstevních domů. )
Náčrtek projednávaný MNV těsně před stavbou družstevních domů (stále zde figurují pozemky které nemohly být součastí restituce po roce 1989)
 
Potvrzení převodu zahrad sester Panešových na stát
Dnes jsou na tomto místě zčásti garáže, a to na bývalých pozemcích města, veřejná cesta na katastrálním čísle 1758/1 vzala za své, tak jako stodoly a zahrady. Parcela 26/1 bývalá zahrada p.Panešové, převedena na stát, parcela 26/2 zahrada sester Panešových převedena na stát, parcela 27 zahrada p.Němcové převedena na p.Točinu, parcela 28/1 a 28/2 již patří historicky do majetku bývalého zahradníka Kotouče.
Je tedy zajímavé, kdo prodal zbytek cesty číslo 1728/1 panu Točinovi a jak pan Točina přišel k majetku ploch pod stodolami táhnoucími se pod touto cestou až k Revoluční ulici, část ploch přešla do majetku družstva je na těchto plochách zástavba tří domů. Takže pokud to shrnu, zajímalo by mne kdo po roce 1989 prodal panu Točinovi plochy které nebyly v restituci k hotelu, minimálně, pokud přehlédnu jiné pozemky část cesty 1758/1, tak že získal pěkně pravoúhlý obdélníkový pozemek. Toť můj názor na tuto věc. Družstevníkům bych doporučil přinejmenším pátrat po historii převodů zda byly tyto převody schválen zastupitelstvem města.