pátek 17. srpna 2007

Úvaha o Libochovicích v srpnu 2007

Po stránce kulturní

Léto jako vždy je poněkud slabé, v červenci a srpnu nejsou skoro žádné akce, a také proč. Návštěvnost by byla mizerná. Srpen to je něco jiného – téma pouť. Je to zvláštní tradice pouti v Libochovicích sahá do roku 1740. Když v roce 1740 strhnul vítr střechu nad kostnici u kostela Všech svatých, a 8. července, na sv. Kiliána v roce 1742 zasáhlo Libochovice silné krupobití, vznikl vlastně v tomto roce zárodek poutě, a to tak, že začalo chodit děkovné procesí první neděli po sv.Vavřinci z hlavního kostela Všech svatých do kostela sv. Vavřince. Je také možné, že to bylo zádušní procesí za zemřelé Sasy v roce 1742. Ze Sasů, kteří v Libochovicích byli roku 1742, velmi mnoho zemřelo na tak zvanou horkou nemoc (tyfus). Někteří jsou pochováni v Křesíně, dva v Klepým, evangelíci pod Házmburkem u bývalých vinic, a sice na západní straně asi 60 vojáků, okolo Koštic více jak 100, okolo hřbitova sv. Vavřince jich leží mnoho u Božích muk podle cesty, na hřbitově byli pochováni dva. Také byli pochovávání za Radovesicemi, tam kde se dělí cesta do Chotěšova a Budyně, a potom u bývalých panských stodol. Nikdy se tuto tradici nepodařilo vymítit, je pravdou že křesťanské tradice přešli pomalu na komerční základ a po vpádu Vietnamců se stala z poutě druhá Ředhošť. Je ale také pravdou, že tolik atrakcí jako na libochovické pouti je málo kde. Další tradicí, která vznikla po roce 1989 je květinová šou na zámku pořádaná květinářstvím Annete, p.Břečkovou. Další tradice vznikla zhruba před 50 lety, a to tradice chovatelských výstav. Je zajímavé, že komerční vrcholy poutí , tak jak je známe dnes byly poznamenány roky 1968 a po roce 1989.

Po stránce politické

Nic moc. Radnice odstranila tajemníka dosadila nového, a je to znát. To co starý nemohl prosadit, nový prosazuje lehce, čím to asi je? Poplatky, organizace atd. Jen by Libochovicím prospělo lepší poměrové zastoupení v zastupitelstvu. Početní převaha si pak dělá co chce a nelze ji zastavit. Někdy je to k dobrému, bohužel někdy i k špatnému. Podzim po prázdninách možná bude zajímavější.

Sport

Také nic moc, nějaký ten fotbal a pak páni tenisté ve své separaci horních 10000tisíc, prostě hraní na bohatou honoraci. Páni tenisti se svým kloubem a hospodou, jestli pak je legální? Ale to nikoho nezajímá.

Pořádek, drogy

V této stránce libochovické současnosti je to zlé. Narkomani si prodávají své dávky na veřejnosti, policie nečině přihlíží s tvrzením, my nejsme narkobrigáda. Řidiči si dělají co chtějí, policie raději nic nevidí, s tvrzením že není dopravní policie. Tak nevím proč tady vůbec je. Za první republiky tu byli tři četníci a svými pochůzkami nadělali daleko více práce a pořádek jakž takž udrželi, dnes raději nikdo nikde není a po příchodu na služebnu z lístku zjistíte že si máte zavolat jinam. Jistě, zloděj počká, je slušný.

Školy

Základní škola ještě jde (učitelům stejně nezávidím výchovu dnešních pubescentů), na vyšší úrovní je škola umělecká v nových prostorách. Střední odborná škola je na dvě věci. Aby mohla fungovat musí mít žáky, pak jsou dotace., tak k čemu nechávat propadat. Ať si každý udělá maturu, i když úroveň dosahuje s bídou učňovské školy, ale je to kus, tak co.