pondělí 12. srpna 2013

I Libochovičtí mají talent.




Ve čtvrtek 23.května při příležitosti zahájení 56.ročníku LDL, proběhla na malém sále kulturního domu „U tří lip“ veřejná vernisáž obrazů z kurzu dospělých při ZUŠ Mšeno. Tato skupina amatérských adeptek malířského kumštu vystupuje pod jménem „Dámská jízda“. Je totiž skutečně pravdou, že účastnice jsou ženy všech věkových skupin, ovšem pod vedením zkušeného lektora výtvarného umění, pana Mgr.Čeňka Hlavatého. Společně tak s příslušníky dramatického spolku „Scéna Libochovice“ představili návštěvníkům výstavu obrazů různých žánrů. Účastníkům této vernisáže tak bylo umožněno po zhlédnutí zahajovacího představení LDL, hry A.P.Čechova „Medvěd“ v provedení divadla Li-Di Litoměřice, strávit příjemné chvíle ve společnosti opravdu kvalitních a dobře řemeslně provedených obrazů. Výstava trvala po celou dobu trvání přehlídky LDL v době před a po představeních a to až do 22.června 2013. Pokud bychom měli představit pana Mgr.Čeňka Hlavatého a „jeho“ Dámskou jízdu, nebylo by na škodu použít některá již jednou jeho pronesená vyjádření otištěná v Deníku.CZ (Mělník).
„Malování a kreslení je nejpřirozenější záležitost, děti malují mnohdy dříve, než začnou říkat první slůvka,“ konstatuje Čeněk Hlavatý, který se svými dospělými žačkami ve čtvrtek 23.května v kulturním domě zahájil výstavu jejich prací, nazvanou příznačně „Dámská jízda“. Témata obrazů jsou skutečně různorodá, portréty, zátiší, akty, obrazy plné fantazie, koláž, to vše lze na této mini výstavce vidět a obdivovat.
 „Všechny dámy kromě domácnosti a svých ratolestí se každé pondělí večer věnují své tvorbě, v níž se neustále zdokonalují. Jejich tvorba má opravdu vzestupnou tendenci, rozvíjejí se a pokračují dál,“ pochválil ředitel školy a dodal: „Jsem víceméně jen podavačem barev, který občas poradí. To, co dámy vytvoří, je čistě jejich invence.“
Pan Mgr.Čeněk Hlavatý, vedoucí kurzu a současně i ředitel ZUŠ Mšeno, po představení jednotlivých autorek výtvarný děl vysvětlil, že řada lidí nepotřebuje vlastnit obrazy světoznámých malířů, ale upoutají je právě díla začínajících umělkyň, které je mohou mnohdy i překonat. „Řekl jsem jim, aby se připravily na to, jestli si stanoví nějakou odhadovou cenu, za kterou budou ochotny se své práce vzdát. Jde ale mnohdy o citovou vazbu, která se finančně vyjádřit nedá. Je na každém, jak se svými obrazy naloží. Třeba jimi potěší příbuzné a známé.“
K samotné výstavě v Libochovicích se pan Mgr.Čeněk Hlavatý vyjádřil konkrétněji:
„Atmosféra a přátelské přijetí ze strany obyvatel Libochovic bylo nadstandardní v několika ohledech, jednak, že se stala součástí známé amatérské přehlídky LDL, dále možnost, kterou nám poskytlo město Libochovice a to uspořádání výstavy ve velice vhodném prostředí. Co však mne a vlastně i celou Dámskou jízdu potěšilo a hlavně překvapilo, byla úžasná divadelní aktovka p. Dědourka a prezidenta Divadelního festivalu pana Tlustého - Malíři světla, aneb impresionisté v galerii... Tato aktovka byla plná mistrovských gegů a o bourání zažitých předsudků o malířství....to já i dámy z „Dámské jízdy“ ocenily, jako největší poctu výstavě a proto jsem rád, že dílo, které vzniklo při této improvizaci obou pánů se stalo součástí expozice. Poděkování určitě patří všem kulturním občanům města Libochovic, kteří byli přítomní přímo na vernisáži, ale i těm co se přišli podívat v průběhu trvání výstavy na naše společné dílo“.
Vernisáže se přímo zúčastnili autorky obrazů Lucie Dědourková, Šárka Baloušková, Jaroslava Kaňková, Radka Dvořáková, Veronika Němcová, Marie Sauerová, Kateřina Ostaševski a Lucie Sádlová. Jak sami vidíte, i v Libochovicích vyrůstají nové neotřelé talenty. V každém případě kdo si tuto jedinečnou příležitost nenechal ujít, odcházel s příjemným pohlazením po duši.

Žádné komentáře: