sobota 3. září 2016

„Trampská chata Campy of Degayes“ a možná podoba dnes.


Začnu zcela prostě, dne 30.3.1933 byla podána žádost P.T. Městskému úřadu v Libochovicích o postavení trampské dřevěné boudy na pozemku 349/4 na Libochovickém katastru. Žádost si podali členové této osady, jmenovitě šerif Eduard Beneš s jednatelem osady panem Václavem Karlem. Jmenovaný pozemek byl v majetku pana Fidlera, domkaře v Radovesicích. Tolik na začátek. Teď ale teď ty nesrovnalosti. V žádosti je jmenovitě uvedeno Campy of Degayes, což by zkresleně znamenalo tábory z ?. Pan šerif asi v angličtině moc kovaný nebyl. Zato ten kdo kreslil návrh plánku chaty již byl přesnější a uvádí: Camp of Decays, což je něco jakoTábor rozpadů (nebo i tlení). Proč rozpadů to nevím, to se zeptejte šerifa. Další zajímavá věc je, že pozemek na Závodí 349/4 na bývalém pozemkovém katastru byl daleko vetší, než se v dnešním katastru rozpadl na čísla parcel 349 lomeno 4,5,6 a tak dále. (Tábor rozpadů - Že by trempové v té době již tušili, že se tento pozemek rozpadne na víc částí?) Zajímá nás především dnešní parcela 349/7 a /8. Ano je to ta chatka na Závodí, u jezu z pohledu Libochovic za Malou řekou. A můžeme kombinovat, je dnešní chata původní chatou Camp of Decays, party mladých trempů? Je to možné a zdá se i pravděpodobné, protože dnes tam jiná chatka není. Takže jak se asi u jezu trampům ve zlatých dobách trempinku žilo? Místo to v té době to bylo jistě velice romantické a hlavně daleko od všech možných kontrol.
Zajímavá je také oproti dnešku práce úřadu. Již 11.dubna 1933, to je 12 dní po podání žádosti, Městský úřad vydává povolení ke stavbě této chaty. Chata měla rozměry 6 x 4 metry. Jako podmínku si úřad kladl pouze dodržení stavebního řádu z roku 1889, dodržení předpisů policie, hasičů a hlavně mravnostní zásady při užívání chaty. Také to ty kluci trampský neměli jednoduché.
Co ještě dodat, to že se ani možná nemuselo nakonec jednat o partu trempů z Libochovic, protože sice žádost je sice sepsána v Libochovicích, ale plánek je datován v Praze, v březnu 1933.

Dnešní stav

Příloha k žádosti - plánek chaty

Původní katastr