pondělí 9. prosince 2013

Osobnosti Libochovic - Čapek Josef – řídící učitel



* 10.února 1822 Malé Holešovice u Prahy, + 11.prosince 1890 Libochovice
Ač tento učitel a historik Libochovic, součastník Arnošta Koubka, sesbíral a zveřejnil spoustu historických dat týkajících se města a okolí, tak o tomto člověku, jako takovém mnoho dat a informací nezbylo. Snad je to tím, že v době kdy zveřejňoval své články a studie, nebyl brán zřetel na to, že jednou, mnohem později, jeho některé informace budou to jediné co nám z té doby zbylo. Jedinou stopou kudy se ubírat by mohl být jeho nekrolog v Libochovických Listech druhém čísle z roku 1890, ale toto číslo právě v archivech chybí.
Josef Čapek se narodil v Malých Holešovicích u Prahy (dnešní čtvrť Prahy Holešovice), zřejmě studoval na učitelském ústavu někde u Prahy nebo i v Praze a teprve po ukončení studii začal učit v okolí Prahy. Do Libochovic přišel jako uchazeč o místo prvního učitele obecné školy teprve v roce 1859 (dekret č.626 z 3.2.1859), protože tento rok je uváděn jako rok, kdy začal učit. O tom že to bylo jeho první místo působení nelze uvažovat, protože v roce 1859 mu bylo 37 let, což na tu dobu je až dost. Zdá se však, že do Libochovic podle pramenů přišel jako kantor obecné školy pouze dočasně, město však jeho osud  změnilo z dočasnosti v trvalost. Snad je to tím, že si Libochovice mimořádně oblíbil. Konec konců byl městskou radou jmenován čestným měšťanem Libochovickým. Krátkou zmínku tomuto učiteli věnoval Josef Kopta v publikaci „Libochovice Město J.E.Purkyně, ke 150 výročí narození“ vydané roku 1937. Vždyť i Josef Kopta bydlel v místnostech bývalé školy, kudy dlouhými kroky chodil kantor Josef Čapek: A tento pan řídící Josef Čapek byl ještě pamětníkem Jana Ev. Purkyně, o jehož světové slávě svým žáčkům často vyprávěl. "Vězte, rota čertova," končíval své nadšené výklady o velikém rodákovi, "že z této školy vyšel jeden z největších českých učenců a vlastenců!"
Lze zjistit, že na své místo nastoupil po smrti kantora Václava Pecháčka. V té době měla škola 368 žáků směstnaných ve 3 třídách, které byly v prabídném stavu. Když r. 1870 přešla škola na půdu nového zákona školního, stal se Josef Čapek roku 1871 řídicím učitelem. Podučitelé v té době byli Alois Stumpf (1859 -1861), Čeněk Gora (1859 -1861), Jindřich Materna (1861 - 1864), Karel Kopeček (1862), Josef Hamáček (1862 - 1865), Bedřich Řehák (1866 - 1872) a Jiří Franěk 1869.

Poznámka: Kaubek: Učitel Vácslav Pecháček zemřel zde 28. září 1858 a později postavili jemu žáci jeho z vděčnosti krásný pomník z červeného mramoru nedaleko od vrat hřbitovních a bytu hrobníka, kterýžto byt, spolu umrlčí komora, zřízen jest na výlohy obce roku 1869 v severozápadním rohu hřbitova.
Byl vynikajícím a všeobecně ctěným kantorem, který se čile zúčastňoval i rozvíjejícího se veřejného života a jehož si například velmi vážil také Jan E. Purkyně. Největším Čapkovým přínosem zdejšímu městu se však stala jeho kniha "Dějepisný místopis města Libochovic nad Ohří", vydaná rovněž vlastním nákladem roku 1878 a vytištěná v Roudnici n.Labem. Ačkoliv oproti Kaubkově knize o 412 stranách má Čapkova práce jen 175 stránek, obě knihy se dobře doplňují, neboť zásluhou druhé edice byl získán zejména široký pohled na život měšťanstva či okolních vesnic. Josef Čapek zemřel v Libochovicích dne 11. prosince 1890. Zůstala po něm také řada výpisů z městského či dalších archívů - a zejména i Památná kniha školy, kterou založil v roce 1861. Byl zároveň také, jak se na kantora té doby slušelo, členem mnoha místních spolků.
Je však třeba si uvědomit, že takový kantor musel shánět vedlejší příjmy kde se dalo. Proto i ta účast v mnoha spolcích, i když na druhou stranu z morálních a i politických důvodů, se to jaksi po kantorovi vyžadovalo, inu měl přece jenom nějaké to vzdělání, i když nepatřil do vyšší společenské třídy města. Příjmy kantorů byly velice skrovné.
Josef Čapek v roce 1864 dostával ročně 61 zl. 42 kr., 4 sudy piva, později 76 zl. 80 kr., 4 strychy žita a příplatbu 28 zl. 50 krejcarů. Ostatní příjmy pro sebe a na vydržování pomocníků měl ze sobotálesu a z kostelních funkcí. Sobotáles se vybíral zprvu ve škole vždy v sobotu, později jej vybíral strážník. Za 1 žáka se týdně platilo 1 groš neb 1 krejcar stříbra nebo 2 a půl kr. šajnu. (Od roku 1762 se začínají objevovat papírové peníze ( bankocetle) v hodnotě 5, 10, 25, 50 a 100 zlatých. V roce 1811 však došlo ke státnímu finančnímu krachu a tím byla snížena hodnota bankocetlí. Začaly se vydávat směnné listy Einlösungsscheine, zvané “šajny”). V roce 1869 například platil Josef Čapek pomocníku Jiřímu Frankovi 18 zl. měsíčně a obec mu dala ve škole malý pokojík.
Tak jak vznikaly nové zákony o školství a úroveň škol se zvyšovala a učitelé se zapojovali do veřejného a kulturního života obce, tak také začala vznikat myšlenka vzájemného sdružování ve spolcích. V Libochovicích se sešlo 11.srpna 1870 osmnáct učitelů soudního okresu Libochovice a po delší poradě se usnesli a zvolili přípravný výbor, pro vypracování stanov a přípravné práce učitelského spolku „Budeč“. Vedly je k tomu mimo jiné snahy vzájemně se dělit o zkušenosti svého povolání a seznamování se novými zákony. Stanovy byly schváleny 5.dubna 1871 a ustavující schůze 11.května téhož roku. Prvním předsedou spolku "Budeč"  byl Josef Čapek, tehdy řídicí učitel v Libochovicích, jednatelem učitel Bedřich Řehák z Libochovic a pokladníkem Petr Sojka, mladší učitel na Evani (tenkrát se psalo „v Evani“). Do výboru zvoleni Jan Ullmann, řídicí učitel v Klapém, K. Hofer, učitel v Chotěšově, a Josef  Materna, řídicí učitel v Budyni.
Josef Čapek zemřel 11.prosince 1890 Libochovicích.

Dílo:
Ø      „Dějepis pomníku Purkyňova v Libochovicích“. Sepsal a slavnému komitétu pro zbudování důstojného pomníku Purkyňova v Libochovicích věnuje Josef Čapek, řídící učitel. Roku 1888. Nákladem vlastním. Tiskem A.Mareše v Roudnici.
Ø      „Dějepisný místopis města Libochovic nad Ohří se zřetelem k okolí“ - Josef Čapek řídicí učitel v Libochovicích, vydáno 1878


Prameny:
  1. Děje města Libochovic nad Ohří - Arnošt Kaubek z roku 1874
  2. Libochovice rodné město Jana Ev.Purkyně -Sborník vydaný Městskou radou v roce 1937
  3. SOKA Lovosice
     



Žádné komentáře: