sobota 2. ledna 2016

Stručná historie Černiva



Vznik jména se vysvětluje filologicky od černé půdy. (Dle Kotta je "černava" černá země.) Stará kniha Třebenická uvádí roku 1434 "Černevo", v Libochovické knize z r. 1606 čteme "Černivo". Obec má kapli Všech Svatých, a měla jednotřídní školu.
Černiv spočívá v mělké údolní nivě podsedického potoka, asi 4 km od města Libochovice. Plochá terénní sníženina se vyznačuje tmavší půdou než jsou půdy na okolních vyvýšeninách. Odtud pochází  její název. Osídlení zdejší krajiny dokumentují nálezy střepů keramických nádob z doby bronzové a nalezená podkova z počátku našeho letopočtu. Z písemných dokumentů je patrné, že obec daroval v r. 1144 Vladislav I. klášteru v Doksanech. Další písemná zmínka o obci je z r. 1307, kde se potvrzuje prodej obce klášterem v Doksanech Michalovi, rychtáři v Libochovicích. Následně se stává majetkem Zajíců z Hazmburka, Lobkoviců (1559), Zikmunda Bathoryho (1597), Štenberků (1613), Dietrichteinů (1676), a v roce 1848 se osamostatnila.
Ve struktuře obce jsou zřetelné dvě návsi: Horní, kde stojí pod mohutným, asi 300 let starým jilmem kamenný kříž z r. 1833, který nechala postavit rodina Králů po cholerové epidemii. Dolní, kde je kaple Nejsvětější trojice z druhé poloviny 19. stol.
Severně, asi půl kilometru od obce, stojí na mírném návrší, umístěna na pískovcovém sloupu, socha svatého Jana Nepomuckého - lidová práce pravděpodobně z první poloviny 19. stol.
Osobnosti : narodil se zde pan Josef Tutte, pozdější farář v kostele svaté Ludmily v Praze, arcibiskupský notář a konzistorní rada. Zemřel v roce 1956 a je pohřben na hřbitově v Chotěšově.
Památky:
  •   kamenný kříž z roku 1833, který nechala postavit rodina Králů po cholerové epidemii,
  •   na polní cestě asi půl km od obce socha sv. Jana Nepomuckého. Je rustikálním dílem provinčního kameníka asi z doby kolem roku 1800. Soška měří 107 cm, kamenný blok sloupku 113 cm a podstavec 107 cm.
Několik výpisků z Místopisu osady Černiva, kterou sepsal Antonín Janda na základě Gruntovní knihy a ústního podání roku 1922. Tato kniha je taktéž uložena v archivu v Lovosicích. Dle tohoto Místopisu, první kolonisté, kteří osadu založili, usadili se při potoce, zde zřídili sobě malý rybník, aby měli nejen dostatek vody pro svůj dobytek k napájení i plavení, ale též k hašení případného požáru.
Kaple Nejsvětější trojice :
 Novodobá, obdélníková s hranolovou věží v průčelí a polokruhovým závěrem. V průčelí pravoúhlý vstup. Věž členěná pilastry, s cibulovou bání, má v horní části polokruhová okna, stejně tak v bočních stěnách. Vnitřek uzavřený nikou, plochostropý. Barokně přemalovaný obraz Všech svatých.
Fotografie:

Historické






Nové:





Kaple: