pondělí 9. prosince 2013

Osobnosti Libochovic (lidé od divadla)



Každý to ví, a nejen v Libochovicích. Někteří obyvatelé tohoto městečka si vydobyli slávu  na prknech divadla, a to je nejen otázka divadelních spolků, ale u někoho i rodinná tradice. Pravda, byli herci známější, méně známí a i neznámí. O některých se psalo hodně o některých málo. Dovolil jsem si v této rubrice připomenout alespoň někoho z těch, kteří tak frekventovaní v tisku nebyli. Bohužel dopátrat osudy a životní pouť mnoha jiných se nedaří. Zůstávají jen fotografie, jména a pak už nic. Je to škoda. Možná´, že někteří čtenáři by mi mohli pomoci. Je to tak jednoduché, svoji paměť převést do psané podoby a dodat do redakce LN. Je skutečně dobré uchovávat paměť Města a jeho obyvatel. V následujících řádcích uvádím to málo co mám, i tady by možná nebylo na škodu doplnit údaje. Já jsem své údaje čerpal především z údajů v archivech, divadelních časopisech a z paměti jiných.


Karel Vyskočil, řídící učitel – (* 25.června 1892, + 15.dubna 1957 Libochovice) Ochotnické divadlo bylo pro pana Vyskočila jedna z největších lásek. Věnoval se mu na všech školách, kde před příchodem do Libochovic  působil. (Třebenice, Koštice, Libochovice - ředitel obecné školy). Karel Vyskočil se narodil v Souši u Mostu. V Libochovicích ho zaujala atmosféra, která měla svou dlouholetou a velmi dobrou divadelní tradici. Stal se z něj dlouholetý režisér (1936 – 1957), dramaturg a herec, který vytvořil nesčetné charakteristické role. Nezapomenutelný zůstává jeho doktor Galén v Bílé nemoci, s nímž a v němž, jako by mu bylo určeno, se symbolicky rozloučil nejen s milovaným divadlem, ale se životem vůbec. Byl propagátor myšlenky divadelního léta, bohužel jeho uskutečnění se už nedočkal. Čestný předseda „Scény“ Karel Vyskočil zemřel 15.dubna1957.  Z jeho další činnosti se nelze nezmínit o jeho dopisovatelské činnosti do Vlastivědného sborníku Podřipska a i do jiných časopisů. Jeho zapojení do kulturního dění v Libochovicích se neomezovalo pouze na divadlo, byl aktivní jako pořadatel přednášek, pracoval v pěveckém sboru „Dvořák“, a jeho účast lze vysledovat na všech veřejných akcích té doby. 


Jan Zachariáš  (*1873 - +28.3.1943) Patřil k zakládajícím členům souboru „Scéna“, byl nadšeným ochotníkem. Jeho široká činnost pro divadlo zahrnovala nejen roli herce, ale i kulisáka, inspicienta, a nestyděl se přiložit pomocnou ruku, tam kde ji zrovna „Scéna“ potřebovala. Zemřel 29.3.1943 


Václav Cimrman – o této osobnosti divadla v Libochovicích je zmiňováno v obsáhlém článku v LN v roce 2007

Jaroslav Bříza (14.4.1906 – 18.1.1970). Členem Scény byl od roku 1928, nejprve hrál drobné epizodní role, později se z něj stává charakterní postava divadelních her. Avšak jeho hlavní a později jedinou náplní v souboru se stalo maskérství, které sám prostudoval v dosažitelné literatuře a zúčastnil se  různých školení renomovaných divadel. Tato práce a výroba paruk mu zabrala všechen volný čas a proto dále odmítal veškeré nabízené role. V pachu líčidel a mastixu prožil tento tichý a nenápadný člověk 40 plodných let života na kulturní scéně Libochovic.

Alois Pilař (*15.7.1900, +27.února 1971) Původně zaměstnanec ČSD, později dispečer ČSAD v.v., zapálený divadelní amatér a zakládající člen „SCÉNY“. Stál u kolébky rodicího se představeni Koptovy  „Revoluce“, a několik let byl v čele divadelního souboru SCÉNA jako jeho předseda. Ač nebyl zdejším rodákem, zapustil v našem městě hluboko své kořeny, při sporech mezi odpůrci Libochovic platil pro své řízné argumenty za nejrodilejšího libochovičana. Našli by jste ho všude - na své zahrádce, v parku na brigádě, na jevišti Scény, v hasičárně, u řeky na procházce ve městě i v parku. Pracoval jako číšník u Tří lip na všech čajích, při hodnoceních LDL, zkrátka všude kde se něco dělo. Těžce proto nesl skutečnost, že v roce1948 při čistce kterou organizovala KSČ byl vyloučen ze Sokola. Po dobu 45 let divadelní ochotnické činnosti odehrál mnoho divadelních rolí ve hrách J.Kvapila, J.K.Tyla, Moliéra, V.Štecha, Goldoniho, K.Čapka, A.Jiráska, Jar.Hilberta, J.J.Kolára, G.Hauptmanna, Vl.Vančury, N.A.Ostrovského, Čechova, J.Bora, H.de Balzaca, atd.
K uctění Zimermanovy památky režijně dopracoval hru Zvon mého města, jež začal Zimerman připravovat. 

Ladislav Rulf (* 1900 ? - +27.8.1963) Civilní zaměstnáním úředník státních drah. Za svého života byl aktivním členem "Scény", pěveckého kroužku "Dvořák"a i jeho matka byla amatérskou herečkou. Hrál i v legendárním představení v Myslivně v Psohlavcích. Jeho poslední role byl Palivec v Aškenázyho hostu.

Josef Miller (*23.2.1896 Praha - + 13.9.1968). Stručná životní anabáze: holič, hoteliér, organizátor. Zakládající člen „Scény“, herec i režisér. Byl zanícený a obětavý ochotník a společně se svou manželkou vytvářel progresivní herecké postavy. Byl i režisérem, a to klasických děl od Tyla, Jiráska, Vrchlického, Stroupežnického, ale nevyhýbal se i moderním autorům. Z jeho postav je nutno zdůraznit Alkvistu v Čapkově RUR, nebo maršála v jeho Bílé nemoci. V období mezi světovými válkami patřil k význačným občanům Libochovic. Původním povoláním holič (holičtví Vackova ulice čp.45). Po té si pronajímá tehdy vyhlášenou výletní restauraci Myslivna (Jägerhaus), rok 1926, a od 4.4.1939 se stal nájemcem hotelu Černý orel, který zvýšil o jedno patro. V době, kdy byl nájemcem Myslivny, vzniká v této restauraci v roce1936 dílo Járy Beneše a Jiřího Sedláčka opereta Na tý louce zelený.
V té době také vzniká ona pověstná Pamětní kniha vzpomínek a zápisů všech význačných hostů a osobností. (Seifert, Toman, Křenkové, Kadlec atd.) Ve válečném roce 1944 umožňoval pořádání schůzek spolku Scéna, které byly v té době zakázány. Při své činnosti v zastupitelstvu města se zasloužil o rozšíření a obnovu staveb, životního prostředí a zkulturnění obce. Hlavně však pan Miler byl nadšeným divadelním ochotníkem zdejší Scény. Nezapomenutelný byl jeho výkon v Čapkově hře Bílá nemoc, kde vystoupil v roli diktátora spolu s K.Vyskočilem, který ztvárnil doktora Galena. Že to neměl vždy jednoduché, dokládá článek v novinách z roku 1948:  16.9.1948. Odhalení doupěte notorických karbaníků v Libochovicích se podařilo několika příslušníkům KSČ za součinnosti SNB. Odhalili hráčské doupě v hotelu „Černý orel“ jehož nájemcem je J.Miller a vrchním číšníkem V.Štorek. Pracující lid Libochovic a okolí očekává, že všichni provinilí budou potrestáni a převedeni k práci pro Republiku. Na dopadení hráčů měli zásluhu K.Jakobi, B.Jerman, A.Maleček, J.Lomič. V restauraci bylo po uzavírací hodině 34 osob. Na obchod a živnost byla uvalena národní správa, hráči byli posláni do dolů, ostatní na stavbu silnice ke Křesínu. 



Bohumír Kroupa (*8.11.1917 Kutná Hora, + 16.12.1971) Základní vzdělání získal v Kutné Hoře, kde dokončil i učitelský ústav s aprobací kreslení, matematika, deskriptivní geometrie a psaní. V pozici učitele začínal v roce 1936 v okolí Kutné Hory a v roce 1949 doputoval až do Libochovic, kde zakotvil natrvalo. Od roku 1964 působil několik let na zvláštní škole a poté se vrací zpět na základní školu. Velkou část svého života zasvětil divadlu a kultuře v Libochovicích všeobecně. Bohumír Kroupa, ke konci života zástupce ředitele ZDŠ v Libochovicích, byl nejen významným organizátorem kulturních pořadů, uznávaný výtvarník, zakladatel a provozovatel loutkového divadla. Pro toto divadlo určené pro děti vyráběl loutky, návrhy kostýmů a byl jedním z několika nadšenců, kteří dovedli tuto jeho myšlenku, hrát loutkové divadlo, až do konce. Patřil mezi přední výtvarníky Scény Libochovice a byl za tuto práci několikrát vyhodnocen. Tím, že pomáhal každému, kdo ho pomoc požádal, a tím, že nedovedl odmítnout práci pro divadlo a okolí, to vše bylo jedním z důvodů proč se dožil pouhých 54 let. Uměl poradit a povzbudit. Byl také výborným osvětlovačem s citem pro barvy. Zhotovoval plakáty, pozvánky do divadla, na divadelní ples, organizoval výstavy. Kromě toho i ve škole zhotovil řadu pomůcek, nástěnek, zajišťoval výzdobu na vysoké úrovni. Až se člověk diví, jak to všechno mohl stihnout. Vždyť ještě pracoval jako výtvarník v Libochovických novinách a Libochovických nástěnných novinách. Proto i on má svoje místo mezi těmi, kteří se zasloužili o ochotnické divadlo v Libochovicích.  


Jan Prošek ( * ? - + 22.2.1972)  Původně majitel firmy  - Jan Prošek, obchod s obuví. Jinak člen nejrůznějších svazů i zájmových organizaci ať to byl Čs.svaz rybářů, Čs.svaz kouzelníků, TJ Sokol a Svaz divadelních ochotníků. V neposlední řadě mimo angažované činnosti manipulátora a kouzelníka, kde byl společensky nepostradatelný, působil velmi aktivně jako herec i režisér v divadelním souboru Scéna již od prvních začátků. V roce 1949-1950 byl jejím předsedou. Jako herec vytvořil celou řadu zdařilých postav v hrách Svobodových, Tomanových, Wildeho a Tetauera, Vrchlického, Langra i Götze, Hilberta, Klicpery, Jiráskových a Tylových, to abychom jmenovali alespoň některé.
Do obsazení četných her, které režíroval, si zval významné pražské herce předních scén, čímž byla tato představeni společensky angažovanější. Udržoval přátelství s mnoha významnými herci a umělci, byl nepřekonatelný společník a jako kouzelník si vydobyl nesčetné úspěchy a ceny doma i za hranicemi. Všechna jeho představeni, ať herecká, či ilusionisty a manipulátora byla vždy spojena s úsilím o umělecké ztvárnění, dát lidem ve svém okolí zábavu i poučení, radost i usměv, pohodu i slzy, smích i zamyšleni o kladech života a povinnostem k němu.
Miloval tolik pohodu a světla ramp, až se rozdal úplně. Říkával: "Musíme více rozdávat, než přijímat, aby příští generace měla vůbec co přijímat, kumšt i veselí - největší to koření života." Život a společnost se díky změně politického kurzu k němu nezachovaly tak, jak on k ní. Od 1.10.1948 MNV uvalil Národní správu nad jeho firmou a správcem byl Václav Krpeš, švec Libochovice čp.187. Důvod k národní správě: Na návrh místního akčního výboru, který se domníval, že majitel svými skutky projevil nevraživý postoj k lidově-demokratickému zřízení a tím ztratil národní spolehlivost. Tento stav trval až do17.12.1949, kdy MNV rozhodl o zrušení národní správy nad firmou Jan Prošek čp.161, obchodem s obuví, a zároveň k jejímu zrušení.



Slavatová Aloisie, rozená Rulfová (* 1905 - + ?) Dlouholetá členka Scény, herečka, členka dobrovolných organizací. Byla  také vedoucí Sboru pro občanské záležitosti. Ten měl 14 členů a staral se o různé oslavy v občanském životě. Vítání občánků, zlaté svatby, pohřby, pořádal taneční kurzy a jiné. 


František Veis (Weis ?) (* ? - + 20.10.1967) Ochotnický herec, komik, který dokázal rozdávat humor. Některé jeho role: Podej štěstí ruku, Na ztracené vartě, Perly panny Serafinky, Teče voda proti vodě, různé estrády. 


Žádné komentáře: