pondělí 9. prosince 2013

Osobnosti Libochovic - Emmerich Alois Hruška



* 2.2.1895 Praha (Smíchov) - +11.5.1957 Libochovice.
Další používaná jména autora: Notus Ignotus (pseudonym), Henri Poire (pseudonym), Viktor H.Rážek (pseudonym). Malíř, grafik, básník, dramatik, autor pohádek pro děti a vlastivědných prací o olšanských hřbitovech, kulturní redaktor, novinář, překladatel z angličtiny, francouzštiny a němčiny. Celkový rozsah jeho díla je 70 knih a nepřeberné množství článků, her a scénářů, obrazy. Jeho životní dráha mládí a dospívání je dosti nejasná, podkladů je žalostně málo. Co je podloženo: Poštovní úředník v Praze, v roce 1928 odešel do výslužby, První světové válce se vyhnul tím, že v 1917 místo odchodu na frontu předstíral duševní chorobu a nechal se poslat do ústavu pro choromyslné.
Po válce vystupoval v kabaretech, navrhoval výpravy v Tylově a Švandově divadle. V letech 1928-1929 dramaturg a šéf výpravy Městského divadla v Kladně, výtvarník a dramatik loutkového a maňáskového divadla. Ve 20. a 30. letech spolupracoval s Divadélkem Rokoko jako herec (s F. Futuristou), později působil v kulturní rubrice Poledního listu. Ve 40. letech dramaturg Divadla Járy Kohouta. Redigoval krátce časopis Kuriózní revue a knižnice Dobré spisy a Světová literatura. Kritika o Hruškově rozsáhlém a rozmanitém díle (v němž se často objevují erotické motivy) tvrdí, že nevyniká stylem, zato však kuriózností a groteskností.
Jeho pozůstalost v roli spisovatele, dramatika a malíře, byla zapsána po jeho smrti do přírůstkové knihy Národního muzea v květnu 1959, nicméně částečně se dostala do Národního muzea pravděpodobně již někdy dříve. V roce 1969 pak Památník národního písemnictví převedl do knihovny Národního muzea dvě desítky faksimile písniček z 19. století s Hruškovými obrázky. Také soubor v divadelním oddělení, obsahuje kresby, drobnou grafiku, návrhy obálek knih, ex libris. Především jsou tu ale desítky jeho dramatických textů s přípravným materiálem a nejrůznější podklady k dějinám pražských divadel, které patrně používal při psaní drobných novinových a časopiseckých článků.





Co je zajímavé a co zcela uniklo mé pozornosti, bylo uspořádání „Sympozia o Hruškovi“, konaném v Libochovicích 24.5.-25.5.2008. Bohužel není mi známo, kde se konalo. Když pročítám pečlivě všechny materiály tohoto všestranného člověka, zmocňuje se mne dojem, že byl nevlastní bratr Járy Cimrmana, tak jako on, tak i Hruška měl velice široký záběr zájmů v mnoha oborech. Neznámý autor skrývající se pod šifrou „fs“ (fs, Šedesát let E. A. H., Divadlo 6, 1955, s. 233) o Hruškovi při příležitosti jeho šedesátin napsal: „Až jednou si dá někdo práci a prostuduje Hruškovo dílo, aby je zhodnotil, podiví se nejen množství, ale i rozmanitosti. Je to slušná řádka názvů nejméně 70 knih a padesáti dramat. Možná, že nikdo ještě neslyšel o Hruškovi jako básníku, poněvadž vydával své sbírky veršů u malých nakladatelů, knihomilů, kteří se nestarali ani o reklamu, ani o výdělek. Tak jako autor. Mnoho jeho básní také nevyšlo knižně a jsou roztroušeny v různých literárních revuích a časopisech.“ Možná by stálo za úvahu, kdyby spolek „Scéna“ zkusil adaptaci některé jeho hry, ale to je jen taková nahodilá myšlenka.
Také úvodní slovo na již zmíněném sympoziu hovoří o velikosti záběru tohoto málo známého autora:  Úvodní slovo (Hruškovské výhledy), Martina Bekešová „Vážený organizační výbore, drazí kolegové, milí hosté, dostalo se mi cti zahájit toto sympozium věnované všestranné umělecké osobnosti a mnohočetnému, mnohovrstevnému dílu Emmericha Aloise Hrušky, za což jsem a zůstávám organizátorům hluboce zavázána.“
Pokud se zmíníme o Hruškovi v souvislosti s divadlem, zjistíme, že vlastně v této oblasti kultury se mohl plně uplatnit, jako výtvarník, spisovatel, komik i poeta.
Za první světové války hrál v Rokoku, poté i na přelomu 20. a 30. let Již v únoru roku 1918 byl poprvé scénicky proveden jeho dramatický text – v bývalém divadle Deklarace na Žižkově byla s úspěchem hrána Hruškova aktovka Požár. V letech 1924–1925 navrhoval ve své době velmi moderní a průkopnické výpravy k inscenacím her v Langerově činoherním Tylově divadle v Nuslích (1924), přičemž spolupracoval i s „průbojným divadélkem Adria“ na Václavském náměstí v Praze (1924) a se Švandovým divadlem na Smíchově (1925). Dnes je již zapomenut fakt, že byl sám činným loutkohercem, a za své vlastní maňásky a dekorace pro loutkové divadlo byl dokonce oceněn v zahraničí (diplomy z Lyonu a Lutychu).
Po druhé světové válce se rozhodl pracovat i s Sci-fi. Nejprve vydal román Dr. Nieuwe zasahuje (1946), v němž jednoho dne zmizí z oblohy zemské Měsíc, a tak naší planetě hrozí, že opustí svou oběžnou dráhu. Nastalé panické situace však využívají Asijci, kteří chtějí zaútočit na Evropu a zmocnit se jí, avšak díky promptnímu a promyšlenému zásahu doktora Nieuweho se podaří útok odvrátit a vše dobře dopadne. Hrdina druhého Hruškova fantastického románu Pohled na odchodu (1947) má nadpřirozenou schopnost komunikovat s mrtvými.
Chtěl bych se zmínit i o tom, že i dnes jsou Hruškova díla ceněna, možná je to i kvůli dřevorytům Váchala. Kupříkladu jeho prvotina „Zpívající hetéry“ se na Aukru vyšplhala z vyvolávacích 500,– Kč na 6900,– Kč, a to ještě dražba neskončila, konec jsem promeškal, takže konečná cena se mohla vyšplhat i výše. Kupříkladu na stránkách antikvariátů se její cena pohybuje okolo 12 000,- Kč. V této sbírce jde o poezii hlavně erotickou – hned v první básni hetéry Poutníka lákají, aby je obnažil, poté slibují uspokojit všechny jeho hédonistické tužby a chtíče:
Cykladu rozhal na našem těle,
ať sklesne k nohám, jako šíp k zemi,
kochej se potom půvaby stkvěle,
blažit Tě budem vášněmi všemi!

Z měděných misek dáme Ti jídla,
pochodní světla budou Ti svítit,
a naše těla, rozkoší zřídla,
k radostem stkvoucím budou Tě nítit.
Jak tedy skončit, psát by se dalo mnoho, ale čeho je málo, je informace o tom, jak byl Hruška spojen s Libochovicemi. Jediná informace se mi podařila získat od autora Ing. Ot. Špecingera:
„To všechno potvrzuje, jak všestrannou osobností byl Emanuel Alois Hruška - a jak musel být oblíben a vyhledáván, kdykoliv přijel do Libochovic. A je nutno zdůraznit, že sem jezdil opravdu po mnoho let a velmi často - a to k příteli Josefu Lainovi. Dolní Poohří si přímo zamiloval - a v Libochovicích nakonec dne 11.května 1957 zemřel. Nebude tu nikdy zapomenut!“
Závěrem se dá říci, že tu skutečně nebyl zapomenut, jak dokládá deska na domě čp.200 v Luční ulici, kde zemřel, z roku 1957 ( bývalá Kaplířova, před ní Luční, nyní opět Luční)    
Výběr z díla: Uvést celé dílo by bylo na jedno číslo LN. Proto odkazuji na internetovou adresu www.nm.cz/download/hm/divadelni/hruska.rtf  kde je seznam divadelních počinů, seznam poezie na adrese http://aleph.nkp.cz/F/?ccl_term=wau=jk01043025+or+wkw=jk01043025&func=find-c&local_base=nkc

                                    

Žádné komentáře: