sobota 11. května 2013

Libochovice včera a dnes – prezidenti a Libochovice.




Za Rakouska-Uherska nás císař nenavštívil, zato v roce 1910 navštívil Libochovice jako vysokoškolský profesor Tomáš Garigue Masaryk, při příležitosti přednášky o politice pořádané spolkem Beseda. Přednesl jistě zajímavou studii na téma „O politice Pokrokové“, za účasti 500 návštěvníků v sále u „Tří lip“. Vděční libochovičtí občané se celé období od roku 1930 do roku 1938 snažili prosadit postavení pomníku TGM, otci zakladateli Československa. Lze však spolehlivě doložit, že Spolek pro zbudování pomníku prvnímu presidentu ČSR T.G.Masarykovi v Libochovicích byl založen 27.7.1933, kdy byly Zemským úřadem v Praze schváleny jeho stanovy. Tomuto prezidentu byla v Libochovicích 19.9.1937 uspořádána tryzna na náměstí 



 jeho socha byla odhalena rok po úmrtí a to11.9.1938, měla však smůlu, přišla okupace, a socha přečkala pouze do 24.9.1940, kdy byla sejmuta.
Další prezident, který se dočkal spojení, byť jen symbolického s Libochovicemi, byl Edvard Beneš, který byl v roce 1937 jmenován čestným občanem města. Viz LN 11/2007.
Jak se doba měnila jak politicky, tak po stránce morální, jiní lidé v jiné době si odbyli další dvě tryzny a to v roce 1953, při úmrtí Klementa Gottwalda (Bohužel též čestného občana Libochovic. Je však špatnou vizitkou všech zastupitelů města po roce 1989, že toto "čestné občanství" nezrušili).
Když 13. listopadu 1957 zemřel pro krátké nemoci prezident Antonín Zápotocký, tak následujícího dne večer se konala veřejná smuteční schůze k uctění památky zemřelého prezidenta. Dne 18. 11. 1957 v den pohřbu prezidenta Zápotockého, byla uspořádána smuteční tryzna. Smuteční oslavy byli přítomni, jak jinak, poslanci MNV. Z řad občanů byla účast malá, převážně členové KSČ, kteří spolu s pionýry drželi čestnou stráž. 

Po něm zvolený prezident Antonín Novotný byl, také bohužel, první prezident, který navštívil Libochovice. Stalo se tak v roce1961 (3.března) a navštívil kravín a celá další akce proběhla v sále u „Tří lip“. Záznam autenticky hovoří takto:
Sotvaže soudruh Antonín Novotný vystoupil, obklopili ho pionýři s kytičkami. A pak ho vítá předseda stranické organizace v družstvu Antonín Maleček. Seznamuje hosta s předsedou Národního výboru a předsedou družstva. Družstevnice Marie Štýbrová mu nabízí chléb a sůl. "Děkuji, děkuji! Tak copak mi pěkného u vás ukážete ?" ptá se prezident.
A skutečně, libochovičtí mu ukázali krávy a prasata. Jaké s toho měl osobní potěšení soudruh prezident, těžko dnes tvrdit. Další záznam pokračuje:Obklopen předsedou družstva a ošetřovateli, zajímá se soudruh Novotný o výsledky chovu a o přírůstky. Z každého dotazu je zřejmé, jak zná zemědělskou problematiku“.

Pak už si nás nikdo nevšiml. Soudruh Gustav Husák o Libochovicích asi nic nevěděl, a první porevoluční prezident Václav Havel při svých jízdách po vlastech českých o Libochovice také nezavadil. A přes veškerá prohlášení presidenta Klause při nástupu do prvního volebního období, že bude prezidentem lidovým, který procestuje České kraje, jeho cesty vedly úplně jinam. Také si všimněte, že mimo TGM a p.Beneše, se nikdy žádné normální sochy prezidentů už nestavěly. Jediná vyjímka byl K.G., ale ten měl to štěstí že žil v dobách Stalinistických ideálů. Však také jeho sochy skončily neslavně.

Žádné komentáře: