sobota 11. května 2013

Jak jsme díky listopadové revoluci přišli o kulturní hodnoty velkého významu.



Ano vážení spoluobčané, listopad 1989 nám vzal možnost velkých kulturně historicko politických zážitků, které nám Památkový úřad našeho milého krajského města připravoval ve své blahovolnosti poskytnout. Jak rádi bychom se dočetli o těch historických událostech, které otočily koly dějin našich Libochovic, ba co dím, kolem dějin našeho regionu. Jak se na tuto událost představitelé Největší strany jistě těšili a lid našeho socialistického státu a našeho města je krutě zklamal. Jistě jste již netrpěliví, až vám sdělím o co jste přišli. Jedním slovem o mnoho. Již v roce 1988 naše malé městečko navštívili soudruzi z KSSPPOP a smutně konstatovali, že sice máme nějaké ty pamětní desky na domech, ale ty nejhlavnější, zaměřené na revoluční činnost pod vedením naší Největší strany nemáme. Pro ty co nejsou kulturně ani historicky vzdělaní jednalo se Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody. Sesedli si tedy v roce 1988 s vedením města a rokovali, jak vše napravit. Vedení bohužel asi nereagovalo patřičně rázně, a co nejhorší, trestuhodně opomnělo, nebo snad i zapomnělo, že se blíží tak významná doba pro Libochovice, připomenutí 70 výročí událostí, kterým ta Největší strana přisuzovala takovou důležitost. Toto vše mělo nastat v roce 1990, 13.prosince. Toho dne v roce 1920 byl učiněn v Libochovicích pokus o komunistický puč, a byly zřízeny  Revoluční a závodních rady ve sklárně a cukrovaru. Dělníci tehdy zabrali Sklárnu a dvory v Chotěšově a Martiněvsi. A připomenutí tohoto výročí mělo završit umístění pamětní desky na budově čp.128, Turinského ulice. (Dnešní sýpka, jinak Restaurace Konírna) Deska samotná již byla promyšlena do nejmenších podrobností, doporučovalo se použít Libereckou žulu, dobře kamenicky opracovanou s rytým nápisem červeně zvýrazněným a nad tím vším se měl octnout symbol srpu a kladiva ve zlatém provedení. No prostě kulturní zážitek a pocit citového vyvrcholení při pohledu na toto dílo. Nápis byl také promyšlený:
„V těchto místech stával zámecký statek, kde bylo v době Generální stávky v prosinci 1920 sídlo revolučního výboru zemědělského proletariátu, který řídil přejímání dvorů a podniků do rukou dělnictva v celém Poohří. Činnost výboru byla přerušena vojenským zákrokem.“
Pěkný, výborně propracovaný nápis, viďte milí čtenáři, zvláště pro kameníka dobrý výdělek, kolik pak se asi tehdy bralo za jedno písmeno? Ale i na to Největší strana a KSSPPOP pamatovaly, doporučovaly právě kamenické zpracování, což „by přišlo laciněji, než zadávat zakázku Dílu“ A i s budoucí demolicí domu se počítalo, deska měla být upevněna tak „aby šla lehce přemístit“. Tak vidíte o co jsme přišli, jak by se nám dnes skvěle konzumovala pěkně propečená kachýnka s bramborovými knedlíčky a zelíčkem pod tímto sdělným nápisem.
A vůbec, KSSPPOP měla určitě nějaké zvláštní snové vidění, neboť toto nebylo jediné doporučení. Další krásná žulová deska s jistě červenými písmeny a zlatým revolučním emblémem měla byt umístěna na domě čp.359 (Hotel Libuše)
Hold asi vedoucí tohoto jistě velice důležitého krajského úřadu soudruh pan Doktor Jaroslav Žejdl měl vidění a snažil se na všechny budoucí hospody umístit nějakou tu orientační ceduli. Jak by znělo pěkně: „Sejdeme se ty vole pod srpem a kladivem“ na místo velice jednoduchého: Jdeme do Konírny , nebo do Libuše. O co šlo u hotelu Libuše? O rok 1991, kdy 23.září byl pro Největší stranu velice významný den. Doporučený a jistě také červený nápis měl znít v tomto smyslu: „Zde v bývalém hotelu U Libuše byla 23.září 1921 založena místní organizace KSČ“ Jistě by se dnešním návštěvníkům hospůdky lépe popíjeli jejich pivko, kdyby k tomu mohli číst takto koncipovaný oduševnělý nápis, namísto obligátního „Utopenci a držková polévka k dispozici po celý den“. No vidíte sami o co jsme díky skupině neodpovědných občanů v roce 1989 přišli.
Ale teď již vážné slovo nakonec. Pochopitelně nejsem odpůrcem pamětních desek připomínající určitou událost, či významnou osobu ať byla, nebo je, jakéhokoliv vyznání, přesvědčení, pohlaví či jiné národnosti. Ale musí jít o slušně koncipovaný text, slušné provedení, bez přílišného zdůrazňování jistých emblémů, či znaků. Jak by se asi Největší straně líbila deska visící v době budování komunismu v Čechách, umístěna ještě před rokem 1945 také jednou Největší stranou, například na některé budově v Libochovicích,  se zněním Zde byl dopaden rozvraceč našeho jedině správného režimu, a to vše doplněno emblémem zločinecké nacistické organizace. Něco prostě je akceptovatelné a něco není, záleží jak moc je politický režim slušný či neslušný. Můj kladný osobní vztah k pamětním deskám lze dokumentovat článkem v LN 11/2012. Na závěr ještě malé vysvětlení, k tomuto článku mne inspiroval dopis z KSSPPOP ze dne 14.červena 1988 adresovaný MNV Libochovice. Dopis je archivován v SOKA Lovosice.

Žádné komentáře: