sobota 28. ledna 2017

Včera a dnes – Obecní policie Libochovice

Od roku 1860, v období po pádu Bachova absolutismu (1851-1859), docházelo pomalu k odstranění vojenského vlivu ve sborech (tzv. Vojenský policejní strážní sbor, který byl nahrazen civilními bezpečnostními složkami). Díky tomu došlo k výrazné reorganizaci a k rozdělení policejního sboru na státní, městkou a obecní policii. Státní policie se zaměřovala na činnost ve větších městech a obecní policie v menších a méně významných městech. Obecní policie se pak na konci 19. století organizačně dostala pod inspekční dozor četnictva. Zřízení vlastní obecní stráže za první republiky patřilo výhradně do obecní kompetence, zejména starostovi, který byl v nejvyšší instanci podřízen ministerstvu vnitra. Komunální policejní sbor byl financován z prostředků obce. V obci se tak bylo možné setkat i s policií polní, silniční, zdravotní, čelední nebo i dělnickou. Všechny tyto stráže však měly zároveň povinnost pomáhat četnictvu. Tam kde obec na zřízení obecní stráže neměla finance, tak v rámci bezpečnosti obce byla závislá na pomoci četnictva. Postupem času docházelo i kvůli vývoji bezpečnostní situace k zestátnění komunální policie. Celkově lze konstatovat, že obecní policie nebyla organizována jednotně. Některé malé obecní policie se tak omezovaly na pouhou podporu četnictva. Existovala ovšem i města, jejichž obecní policie byla dobře řízena, s pevným organizačním řádem. Obecní policie se řídily obecnými předpisy platnými pro policii státní, a zároveň předpisy lokálními, které byly označovány jako směrnice, instrukce nebo policejní řády. Během období První republiky však, jak již bylo řečeno, začal být patrný ústup obecní policie ve prospěch policie státní. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava v březnu 1939, se bezpečnostní složky dostaly do sféry vlivu německé okupační správy a německých bezpečnostních složek. Protektorát byl autonomní součástí Německé říše, měl vlastní státní správu, bezpečnostní složku i vojsko. České státní správě však byla nadřízena německá okupační správa v čele s říšským protektorem.
V pramenech o Libochovicích je první zmínka o výkonu spravedlnosti mimo pravomoc majitele panství z roku 1850, kdy je zapsáno že v roce 1850 je v Libochovicích zřízena četnická stanice o síle tří mužů. Je třeba připomenout, že Libochovice měli dříve také právo hrdelní. Popraviště byly dvě a to pro setnutí sekerou a mečem za městem směrem k Radovesicím, přibližně v místech, kde stála socha Sv. Barbory (u Cukrovaru). Dále pak šibenice stála na vršku severně od Libochovic ( dnešní Šibeniční vrch – Šibeňák). Další zmínka o obecních strážnicích je z roku 1894, kdy 30.ledna odhlasovalo obecní zastupitelstvo, aby vzhledem ke stálým stížnostem na policajty (Jan Roth a Václav Grunt), byli tito dány do výslužby za 12 zlatých měsíčně.
Obecní šatlava byla v čp.36, ale po prodeji domu 13.10.1840 Františku Dvořákovi, byla na Radnici (?). Od roku 1896 byla strážnice na Radnici, tam kde je dnes zlatnictví. V roce 1896, kdy byla postavena Opatrovna – dnešní bývalá školka v areálu Radničního dvora, tak v přístavbě Opatrovny, zhruba tam co je dnes Optika byl zřízen městský žalář. Později, po přestavbě prvního patra Radnice byla v prostorách bývalé sociálky policejní úřadovna. V roce 1932 se městský žalář přestěhoval do prostor přístavku (bývalý CO sklad) a vznikla tak věznice, záchodky a noclehárna pro nemajetné pocestné. 

Další zmínka v kronice je z roku 1908 kdy se mění platy úředníků a zřízenců: Strážník John služné 672 K, naturální byt, na oblek a obuv 30 K, Strážník Šturm služné 600, naturální byt, na oblek a obuv 30 K. Pravděpodobně v roce 1926 vzniká Fond penzijní obecních zaměstnanců, jako přilepšení státních penzí. Penzijní fond obecních zaměstnanců v Libochovicích byl při založení dotován částkou 20tisíc korun obecním úřadem, pote pak každý měsíc na tento fond obecní zaměstnanci převáděly své příspěvky. Podle účetních knih mohu jako příklad uvést že kupříkladu v roce 1928 sloužili: Šturm Václav – nadstrážník, Vilém Antonín – strážník, John Antonín – policejní revizor. 11.prosince 1929 je v Libochovicích omezena funkce ponocný a jeho pravomoci a povinnosti jsou pak zčásti převedeny na městské strážníky, a zčásti až do výslužby je konal ponocný Josef Drnka. Ten odešel do výslužby v roce 1936 a tak skončila služba ponocného v Libochovicích.
Další údaje lze vyčíst z listin a korespondence radnice. Kupříkladu v roce 1930 se konala volba dvou obecních strážníků. Celkem bylo přihlášeno 5 legionářů a 26 nelegionářů. Podle tehdy platných ustanovení musela být vyhrazena volba z 50% pro legionáře, proto rada města volila nadvakrát. Strážníky byli zvoleni Karel Holejšovský, legionář a Rulf Josef, nelegionář. Strážníci měli stanoveny čtyři okruhy obchůzek dále dělené na bloky, které během hodiny museli obejít. Přibližně to časově dělalo půl až čtvrt hodiny na jednu ulici, celkem dvanáct hodin na město. Byly to detailně propracované plány a postupy a zahrnovaly i park a sportoviště. A to skutečně sloužili pouze tři strážníci. V roce 1933, kdy se počet strážníku rozšířil na čtyři, sloužili tito ochránci pořádku: Václav Šturm - policejní revizor, Antonín Klíma - policejní strážník, Josef Rulf - policejní strážník, Rudolf Dufek - policejní strážník, Josef Drnka – ponocný. V roce 1936 vytýká osobním dopisem rada města obecním strážníkům nedbalost ve službě, zvláště pak zdržováni se při službě mimo město, sezení v noci v hospodách, netaktní chování k občanům. Služební rozkaz ze dne 18.srpna 1938 pak připomíná největší prohřešky v Libochovicích - Rychlá jízda motocyklů a automobilů, jízda cyklistů bez světel, přestoupení zákazu parkování na vyznačených místech, rušení nočního klidu jakýmkoliv hlukem, kontrola podomního obchodu, dohlížet na pořádek a dodržování zákazu znečišťování města. Veskrze stejné problémy jako dnes.
17.dubna 1939 byly obecním strážníkům zabaveny německým vojskem jak osobní zbraně, tak i obušky. 16.3.1939 byl přijat příkaz okresního soudu v Roudnici nad Labem o provedení pátrání po komunistech a jejich zatčení. Podle této policejní knihy bylo 18.března 1939 podáno stanicí policie v Libochovicích okresnímu úřadu v Roudnici n.L. hlášení o negativním výsledku pátráni a celá záležitost byla uložena ad akta. Šlo o zjevné sabotování akce Gitter ze strany Libochovických četníků. Svědčí o tom i poválečná výpověď četnického praporčíka Antonína Krčila, který v té době zastupoval nepřítomného velitele Josefa Topiče. První rozsáhlá akce Německých a protektorátních bezpečnostních orgánů proti členům odboje tak narazila v Libochovicích na nebývalý odpor, který byl možná ojedinělým v celých severních Čechách. Libochovice si svůj statečný postoj z počátku protektorátu zachovali po celou dobu okupace. Samotný velitel stanice, strážmistr Josef Topič, byl spolu s místním strážníkem Josefem Rulfem poději v roce 1942 popraven. 

V roce 1942 je pak jmenován na funkci policejní štábní strážmistr obecní policejní stráže Josef Hadrávek a zástupcem Antonín Klíma - policejní inspektor.
V roce 2013 Zastupitelé Libochovic schválili veřejnou vyhlášku o zřízení městské policie. Oficiálně městská policie pracovala od 11. února, ovšem první dva strážníci se v ulicích objevili zhruba v dubnu. Takže novodobá tradice Obecní policie Libochovice je teprve v plenkách.

Žádné komentáře: