sobota 28. ledna 2017

Včera a dnes, bývalý obchodní dům Jednoty


Ač se to nezdá, tak plocha na niž je dnes tento dům vystavěn a to v typickém slohu socialistického funkcionalismu, sloužila již od roku 1700 veřejně prospěšným účelům. V tomto roce byl totiž knížetem Leopoldem s povolením Pražských úředníků (11. března 1700) na základě závěti knížete Gundakara postaven tzv Panský špitál na místě, kde dříve stával dům zvaný Zahalkovský a kovárna, oba domy tenkrát v majetku Jana Tayzíka. Pozemek kupovala Nadace Panského špitálu a správu špitálu vedl hraběcí úřad. Stavitelem byl Jan Jiří Lechleithner, měšťan Budyňský. Špitál byl barokní, přízemní, podkovovitého půdorysu, s obdélnými okny a portálem a se středním rizalitem oválného vestibulu, krytého trámovým stropem. Tato unikátní stavba (V republice byly jen dva takto postavené domy) byla pro svoji jedinečnost památkově chráněna, avšak MNV toho nijak nedbal a přes námitky ministerstva kultury došlo v roce 1960 ke zbourání, byť byl památkově chráněnou budovou (stejný osud jako Synagoga). Materiál byl použit k výstavbě domů "Stavebního bytového družstva občanů Libochovic" - předseda PhMr. Václav Kyslík – V Poděbradově a Jeronýmově ulici. Celou tuto situaci a historii špitálu jsem již popsal v sériích článků o budovách v Libochovicích.
Jak to tedy bylo s tímto místem a využitím k veřejně prospěšným účelům? Špitál, to je jasně daná veřejně prospěšná instituce. Od roku 1890 byl používán jako Hraběcí chudobinec. V roce 1945 to byl tábor, ubytování, pro německé pracovní síly, poté byl městem vyvlastněn. Po roce 1945 již v majetku města sloužil jako sběrna papíru a později byl obýván Rumunskými dělníky s rodinami. Díky zanedbané péči se dostal do dezolátního stavu. Zde je možno konstatovat zase využití pro veřejnost. Po zbourání špitálu je v září 1960 na místě špitálu vytvořen parčík, který také nebyl zrovna půvabný. Mimo laviček jej zdobilo několik drátěných konstrukcí připomínající vedoucí sílu Strany. Město dostalo za povinnost alespoň zachovat jižní zeď, která byla dříve součástí městské hranice.
V roce 1971, v květnu, je předložen městu Jednotou plán na výstavbu obchodního domu na místě zmíněného parčíku. V původním plánu podle zápisů byl i odkup několika sousedních parcel (jakých?) a po zbourání staveb vytvoření snad i parkoviště. K tomu však nedošlo. Slavnostní otevření Nákupního střediska v roce 1979 bylo součástí poutě (otevřeno 10.8.1979). Investorem byla Jednota Roudnice, dodavatelem Okrasní stavební podnik Litoměřice. V přízemí byla prodejna potravin, cukrárna a v patře prodejna textilu, látek, koberců a prádla. Celá stavba přišla včetně vnitřního zařízení na 4 miliony korun. Vedoucí v oddělení potravin byla paní Jungwirthová a v oddělení textilu paní Víznerová.
Dnes jsou v přízemí obchody a v patře Diskoklub. Takže když se na tím zamyslíte, tak tato plocha již přes 300 let skutečně slouží k veřejně prospěšným účelům.



Žádné komentáře: