sobota 28. ledna 2017

Včera a dnes, kotelna Pivovarská ulice.


Když bylo prvoplánově uvažováno o výstavbě 108 bytovek v ulici Revoluční ulici, tak byly preferovány plynové kotelny, ať ve formě bytových, nebo vchodových kotelen, případně o systému WAV. Když se však začalo uvažovat o skutečné realizaci, tak projektantům došlo, že v dané době nebude uskutečněn v Libochovicích rozvod plynu. Takže byly přepracovány plány v oblasti zásobování teplem pro oněch 108 bytů.
Bylo rozhodnuto postavit samostatnou kotelnu, na kterou by se napojily nejen nové byty, ale i další v budoucnu plánovaný panelový dům v Revoluční ulici a dokonce plány uvažovaly i o napojení na starší družstevní výstavbu v téže ulici. Ale to nebylo reálné, protože se jednalo o byty družstevní a navíc, kdo by byl tak bláhový a opouštěl své samostatně regulované etážové vytápění pro vizi dálkového topení.
Protože v samotné Revoluční ulici již nebylo na kotelnu místo, začala v lednu roku 1982 výstavba kotelny v ulici Pivovarská. Kotelna byla postavena jako uhelná. Problém začal po spuštění kotelny. Při transportu tepla docházelo k tak vysokým ztrátám, že kotelna byla silně prodělečná. Ovšem co je nutno zdůraznit je to, že nejlépe odklizený sníh a cesta bez jakékoliv námrazy byla právě nad vedením parovodu, který zřejmě z důvodů nekvalitní tepelné izolace zem pěkně vyhříval. Je také nutno podotknout, že v konečné verzi tato kotelna vytápěla i tehdejší Pečovatelský dům čp.620 v Jeronýmově ulici.
Z tohoto důvodu se po vybudování plynových rozvodů přešlo na úplně původní, kdysi plánovanou koncepci, vytápění menšími samostatnými kotelnami, instalovanými v samotných objektech. Proto v březnu 1994 byla zahájena přestavba systému vytápění bytových jednotek v Revoluční ulici. Přestavba zahrnovala vybudování čtyř plynových kotelen, pro každý blok bytovek jeden. Tato přestavba byla financována pomocí fondu životního prostředí, půjčky a města.
10.února 1998 byl jako nepotřebný demontován v Pivovarské ulici již nefunkční kovový komín bývalé kotelny. K demontáži bylo třeba objednat z Chemických závodů Litvínov jeřáb o nosnosti 80 tun a u firmy firma BŽM Děčín plošinu s dostupem 27 m. Nebylo to jednoduchá operace, vždyť samotný horní díl komína měl hmotnost 1,7 tuny. Dnes tento objekt využívá jako garáže a sběrný dvůr MěÚ Libochovice. Objet byl zrekonstruován částkou 70.000,- Kč, tedy nákladem na opravy a to v roce 2002.


1 komentář:

wacklodge řekl(a)...

Děkuji moc za velice krásný článek, moc příjemné čtení u kávy :-) To o tom vytápění mi připomnělo to, že jsme si nedávno také dělali nové vytápění prostřednictvím technologie "tepelná čerpadla" . Ono je to zpočátku trochu dražší, ale věřte, že se to vyplatí :-) Pardon, jestli komentář není úplně k tématu.