neděle 22. června 2014

Osud jednoho hřbitovního náhrobku




Když v roce 1803, přesněji 25.dubna, zemřela Anna Kopitschová, dcera jednoho z nejvyšších úředníků panství Libochovice, Vrchního Franze Aveze Kopitche, tak otec ji nechal na místním hřbitově zhotovit k hrobní desce náhrobek s „Empírovou dívkou“. Některé prameny uvádějí jejího otce jako Vrchního, jiné jako Purkrabího. Když se ale nad tím zamyslíme jedná se o stejný název povolání, jen v některých dobách byl název různý. Nejvyšší úřední a soudní instancí na panství byl úřad vrchnostenský  a přímo podřízený  úřad obecní. Oba tyto úřady měly právo rozhodovat podle platných zákonů nejen ve věcech civilních, ale i ve věcech trestních. Nejvyšším panským úředníkem byl kolem r. 1600 Správce panství. V roce 1621 nazývá se tento úředník Regentem. Po roce 1666 jmenuje se Purkrabím, po roce 1706 Hejtmanem a od roku 1760 Správcem, také Ředitelem i Vrchním správcem. Anna Kopitschová měla ve svém životě smůlu, zemřela jako poměrně mladá dáma ve věku 20 let (nar. 24.února 1783). Podle náhrobku byla svobodnou, neprovdanou dcerou Vrchního. Tento empírový náhrobek byl během času rozdělen na náhrobek a na empirovou sochu, zřejmě byl hrob opuštěn a neudržován. Náhrobek se ztratil a socha se objevila v třicátých letech v soupisu majetku Křenkova muzea. Co to bylo Křenkovo muzeum? Poměrně krátce připomenu libochovičákům oč se jedná, samostatný popis a činnost tohoto spolku by si zasloužila širší samostatný článek.



Zmínky o něm jsou především v pozůstalostech místních osvětových pracovníků. V pozůstalosti Karla Křenka jsou zachovány jeho poznámky k budování muzea a soupisy Křenkových geologických a historických sbírek (z let 1883-1912) jež později muzeu předal. Samotné muzeum bylo založeno v roce 1895 Karlem Křenkem. Po smrti Křenka, Václav Zimmerman, jako libochovický rodák a člen muzejního spolku velice těžce nesl to, jak se nakládalo během času i za života Křenka s listinami a dokumenty, nakonec i se samotnými exponáty muzea. Jak se sám vyjadřuje „Dále to je historie s archivem, který byl za 1.světové války prodán do starého papíru a jen zbytky z něho byly zachráněny. Já sám jsem zachránil 10 obecních registrů při bourání záchodku při přístavbě nové věznice. Dále jsem sesbíral archiv o odhalení pomníku JEP, na rumišti u rybníčka. V roce 1938, kdy bylo muzeum na Radnici, přikázalo Město zabalit celé muzeum do beden a uložit do čp.10, kde za půl roku bylo zničeno vlhkem mnoho exponátů. V té době bylo v muzeu více než tisíc předmětů. Původně se snažilo Město umístnit v roce 1938 sbírky do sklepních místností pod zámek do bývalé ovocné komory, ale z toho sešlo. Takový byl tedy přístup městské rady ke sbírkám, ale přesto Město dále lákaly historické cennosti které ještě zbyly, a proto vznikla snaha o založení vlastního muzejního spolku pod městem“. Po smrti Václava Zimmermana se již nikdo nestaral o sbírky a městský archiv. Muzeum bylo v katastrofálním stavu a archivní sbírky po smrti p.Zimmermana rovněž bez zájmu města končily ve sběrnách. Pro to v roce 1947 zakročila Archivní inspekce a na její podnět byl jmenován 23.6.1947 pan Václav Pavlík, pracovník spořitelny v Libochovicích, do funkce městského archiváře. Přesto koncem listopadu 1954 bylo pro nezájem tehdejšího vedení města zrušeno v Libochovicích Křenkovo krajinské muzeum založené roku 1895 a jeho sbírky byly uskladněny v Lovosicích, část přestěhovaná do Třebenic. Později se zbytky sbírky dostali do depozitáře Muzea Litoměřice, ale jak psal současný tisk, tento depozitář byl v podstatě rozkraden, takže kdeže asi pak jsou rozsáhlé sbírky?

Ale zpět k Anně Kopischové. V roce 1943 byla tato socha nákladem 1 tisíce Korun opravena Karlem Zentnerem. Byl vytvořen zvýšený základ a chybějící části byly nahrazeny umělým kamenem. 22.11.1949 Křenkovo muzeum žádá MNV, aby nechal přemístit bývalý náhrobek Anny Kopitschové z nádvoří radnice, kde zbyl po uzavření muzea, do místností tohoto muzea v zámku Libochovice. MNV souhlasí a souhlasí i s náklady na přemístění. Socha je později kouzlem byrokracie zapsána v inventáři zámku, umístěna na nádvoří. 

Žádné komentáře: