neděle 22. června 2014

Osobnosti Libochovic s výročím v červenci.


Jan Popel (starší) z Lobkowicz,

narozen 1490, zemřel v Libochovicích 14.června1569

Jinak také Jan III z Lobkowicz, Jan z Lobkowic starší, dvorský sudí, český nejvyšší sudí (1541-1554), dvorní hofmistr (1544-1569), český šlechtic, znalec historie a překladatel, manželka Anna Žehrovská z Kolowrat (+ po roce 1567);

Jan z Lobkovic starší roku 1558 získal koupí hrad Hasenburg a městečko Libochovice. První starost Jana z Lobkovic byla oprava a dostavba zámku Libochovice. Protože to byl prozíravý a vzdělaný šlechtic chtěl především jak stav zámku, tak také stav městečka Libochovic k prospěchu svého majetku nějakým způsobem pozvednout. Na jeho prosbu udělil císař Ferdinand I. městečku Libochovice výsadu, a to povýšení Libochovic na město. Z času Jana staršího z Lobkowicz zachovaly se některé památky o správě města a kostela. Tyto památky bychom ale dnes v celém svém rozsahu těžko hledali. Některé vzali za své během času, některé byly rozkradeny a některé byly zničeny při bouřce za života kronikáře Křenka. Jan nejstarší Popel z Lobkowicz zemřel ve stáří 79 let na zámku v Libochovicích dne 6. června 1569 a je pochován v kostele sv. Víta v Praze, v kapli sv.Ondřeje (Šestá kaple po pravé straně od vchodu). Na náhrobním kameni má vytesáno:

Conditur hac Janus Nestorque Bohemicus urna,

Et patriae et gentis gloria Lobkoviae

Hujus et illius columen, regnique supremus

Judex, curiae adhaec ille magister erat.

Vivus praefuerat cleroque foroque, fidelis

Consultor regno, Caesaribusque sacris. atd.

Česky: V této popelnici uložen jest Jan, Nestor český, sláva jak vlasti tak rodu Lobkowického. Tohoto i oné podpora, nejvyšším sudím pak nejvyšším hofmistrem Království Českého býval.

Za svého života zplodil osm oficielních dětí a Libochovické panství po jeho smrti zdědil syn Jiří a v jeho majetku zůstalo až do roku 1594.

Kaple sv.Ondřeje, epitaf Jana staršího Popela z Lobkowicz a nad ním nástěné malby ze života sv.Ondřeje.

Jan Jirásek

Narozen 26. 7. 1754 Libochovice – zemřel 1797 Salzburg

botanik, geolog, zoolog, lesní komisař

Dalším libochovickým rodákem byl přírodovědec, který mohl studovat díky svému nadání a kladnému přístupu ke vzdělání. Na studia poslala bystrého hocha dietrichsteinská vrchnost. Jan Jirásek studoval nejen v Praze, ale i ve Vídni, získal inženýrský diplom a stal se geologem, botanikem a zoologem. Účastnil se výzkumné expedice do Krkonoš, bádal však i na Mostecku, Chomutovsku a v Brdech. Zemřel v Salzburgu, kde se živil jako inženýr a vrchní lesní komisař, roku 1797. I přesto, že Jirásek zemřel poměrně mladý a to ve věku 43 let, tak po sobě zanechal poměrně obsáhlé dílo, jež přispělo k poznání některých částí Čech

První významná přírodovědná expedice do Krkonoš se uskutečnila již v r. 1786. Pod záštitou České společnosti nauk se jí zúčastnili geolog Jan Jirásek, botanik Tadeáš Haenke, geograf Tobiáš Gruber a zeměměřič František Gerstner.

Dílo: vědecký sborník Beobachtungen auf Reisen nach dem Riesengebirge, který vyšel roku 1791.

JAN EVANGELISTA PURKYNĚ

Narozen 17.prosince 1787  - zemřel 28. července 1869 - 145 let od úmrtí

Rodák z Libochovic, fyziolog, přírodovědec a filozof, básník, překladatel.

Psát o tomto rodákovi obsáhlejší informaci o jeho životní pouti by bylo pro každého Libochovičáka pouhé opakování toho, co již dávno ví. Přesto se sluší v měsíci červenci připomenout 145 výročí jeho úmrtí.

 Jubilejní Medaile České lékařské společnosti, „Za zásluhy“, Hlava J.E.Purkyně zleva, Aeskulapova hůl s hadem,nápis, bronz průměr 70mm. Autor Prošek Václav, Libochovice





Žádné komentáře: