neděle 11. května 2014

Osobnosti Libochovic - Prof. Dr. Ing. Jílek Antonín



narozen 1.6. 1889 Libochovicích - zemřel 7. 3. 1957 (1959) v Brně
Český chemik, profesor Vojenské akademie Antonína Zápotockého v Brně.
Prof. Dr. Ing. Jílek Antonín se zabýval analytickou chemii, zejména elektroanalýzou, a stanovením vzácných prvků. S datem úmrtí je malý problém, některé zdroje uvádí rok úmrtí 1957, jiné 1959. Ale spíše to bude skutečně rok 1959, protože tento údaj udává encyklopedie města Brna, kde profesor Jílek působil. Jinak všechny zdroje jsou velice chudá na data o tomto rodákovi Libochovic. Základní vzdělání pravděpodobně získal v Libochovicích, vysokoškolské vzdělání na Vysokém technickém učení v Praze (dnes ČVUT)  na fakultě chemie a zde také získává doktorát (rok 1913). Po ukončení této školy se stává vysokoškolským pedagogem, v oboru chemie, a byl zde také jmenován řádným profesorem v oboru analytické chemie. Časem přesídlil na Českou techniku do Brna. Od roku 1951 byl profesorem Vojenské akademie Antonína Zápotockého v Brně.
Prof.Dr.Ing.Jílek Antonín
Wikipedie: Vojenská akademie v Brně neboli „akáda“ byla vysoká škola založená 15. srpna 1951 rozkazem prezidenta republiky pod názvem Vojenská technická akademie (VTA). Základem školy se stali pedagogové, budovy i materiální vybavení Vysoké školy technické Dr. Edvarda Beneše v Brně (dnešní Vysoké učení technické v Brně), která byla 2. října téhož roku zrušena. Po vzoru sovětských vojenských akademií byla v roce 1954 pojmenována po Antonínu Zápotockém. Škola zanikla sloučením Vojenské akademie v Brně, Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové do nově vzniklé Univerzity obrany  k 1. září 2004.
Profesor Jílek byl držitelem „Ceny osvobození země Moravskoslezské“ (vyznamenán roku 1948). Až do své smrti bydlel v Brně v bývalé ulici Tivoli (od 25. 9. 1946 ulice Jiráskova). Postupně byl členem významných mezinárodních a později českých spolků a zájmových organizací, kupříkladu: Deutsche Chemische Gesellschaft, Société Chimique de France, Société de Chimie Industrielle, Verein Österreichischer Chemiker, Spolku Kounicových studentské kolejí českých vysokých škol v Brně.

Jeho největším přínosem pro chemii a zároveň i nedůležitější prací pro tento obor byla třídílná publikace „Vážková analysa a elektroanalysa“ kterou vytvořil se svým spolupracovníkem Janem Koťou (také profesor analytické chemie v Brně). Tímto dílem významně přispěli v nemalé míře k rozvoji primárních metod v oblasti kvantitativní analytické chemie. Co jsou to vlastně primární metody? Primární metody jsou vůbec prvními metodami používanými v oblasti kvantitativní analytické chemie. I přes neustálý vývoj metod instrumentálních neztrácejí svůj význam ani v dnešní době. Není bez zajímavosti, že v Libochovicích působil v roce 1892 Josef Jílek, účetní "Občanské záložny", a později další Josef Jílek, majitel drogerie, tehdy Chemodrogy, v čp. 55. V jakém příbuzenském vztahu byli tito lidé nevím, možná nějaký čtenář by nám tyto vztahy mohl objasnit.

Zemřel v Brně 7. března 1959 (1957) a pohřeb měl 13.března 1959 (1957).

Žádné komentáře: