neděle 11. května 2014

Osobosti Libochovic - Vojtěch Lippe



Narozen 13.06.1793 Louny – zemřel ?
Působil na magistrátu v Mostě, Žatci a Lounech. V letech 1850-1855 zastával funkci okresního soudce v Libochovicích, 1855-1860 byl v Libochovicích předsedou Okresu Libochovice.
Když v roce 1849 byla hospodářskému správci na panství Libochovice odňata správa soudní a politická, a z pojmenování správce zmizelo slovo „Vrchní“ (správce), tak městské soudní záležitosti přešly do působnosti c.k.Okresních soudních úřadů. Libochovice se tak od roku 1850 stali Soudním okresem se sídlem soudu v v domě čp.10., kterou zakoupil nově vzniklý okresní soud za 7539 zlatých. Je třeba podotknout, že přítomnost c.k. okresního soudu, dodávala městu velkou vážnost.
Městské policejní záležitosti tak přešly do působnosti c.k. Okresních hejtmanství. Libochovice touto změnou politického uspořádání správy připadly pod Slánské hejtmanství, které mělo tři soudní okresy: Libochovický, Slánský a Velvarský. Prvním soudcem v Libochovicích byl, jak již bylo řečeno, jmenován Vojtěch Lippe. Od roku 1855 kdy došlo k novému přerozdělení a kraje byly rozděleny na okresy s politickou i právní činností, se Libochovice staly okresem patří do kraje Litoměřického, a soudní úřad byl přejmenován na Okresní úřad a z Vojtěcha Lippe se stává Okresní přednosta. Po něm následoval od roku 1861 Josef Krejčí do roku 1865, Arnošt Rudolf z Vartburku do roku 1868, kdy došlo znovu k reorganizaci a to ke zrušení okresních úřadů, a zavedení předešlého systému okresních soudů a hejtmanství. V roce 1873 ta připadly do libochovického okresu tyto obce: Bohdal, Brníkov, Brozany, Břežany, Budyně, Černiv, Dubany, Evaň, Ječovice, Horka, Hostenice, Charvatce, Chotěšov, Klapé, Kostelec, Koštice, Křesín, Libochovice, Levousy, Lkáň, Loucká, Lukohořany, Martiněves, Mšené, Písty, Podbradec, Podháj, Podol, Pohořice, Poplze, Radošín, Radošínek, Radovesice, Rochov, Roudničky, Ředhošť, Sedlec, Slatina, Solany, Vojnice, Vojničky, Vrbice, Vrbka, Žabovřesky a Želechovice. Počet obyvatel těchto obcí byl asi 16 700.
O samotné rodině a osobnosti Vojtěcha Lippé toho moc k zjištění není. Jeho otec byl vinárník Anton Lippe v Lounech čp. 52. V Lounech také absolvoval základní vzdělání, ale kde byl na dalším odborném studiu nelze zjistit. Je také jisté, že jeho otec byl v Lounech vážený občan, protože jeho syn se snadno dostal do tehdejší státní správy. Kde zemřel a je pochován není známo.

Žádné komentáře: