čtvrtek 27. března 2014

HAZMBURK V LlDOVÝCH POVĚSTECH. St. Kubát.



Z pozadí malebného věnce Středohoří, ozářeného večerními červánky, vystupují zřetelné obrysy dvou věží, jež jako památníky dávno uplynulých dob (zármutku nad zapadlou slávou smutně vzpínají se k nebesům. Jsou to zříceniny Hazmburka. Tesklivá nálada vkrádá se v duši toho, kdo zří mohutné zříceniny pevného kdys hradu mocných pánů Zajíců. Černé věže, propadající zkáze, jakoby žalovaly na nevděk a krátkou paměť lidstva, jako by želely dávných, zašlých dob, kdy v okolí hradu zazníval jasný hlahol lovčích trubek, ržání bujných koní, rozpustilý hovor a smích hradních pánů a jejich hostí, veselý popěvek a pokřik hradní čeledi, v nějž mísil se štěkot ohařů.
O hradu Hazmburku a jeho pánech, kteří v dějinách naší vlasti často hráli důležitou roli, zachovali se nám mnohé pověsti.
Václav Hájek z Libočan vypravuje, kterak poslední potomci mocného kdys rodu bezúčelným odbojem i proti králům českým chudli, takže snažili se nabýti znovu bohatství a moci alchymií, kterou na Hazmburku zabývali se četní dobrodruzi z Vlach. Jan Zbyněk z Hazmburka, seděním na Budyni, hledáním zlata a kamene mudrců (alchymií) přičiněním židů Eliakama z Libochovic, Arona z Litoměřic, Elinda z Třebenic a alchymistů z Vlach přišel o veškerý svůj majetek. Ujišťováním, že najdou prostředek, jak možno obyčejný kov a kámen proměniti ve zlato, okrádali tito dobrodruzi důvěřivého pana Zbyňka.
Mnohé pověsti zachovány jsou dosud mezi lidem v okolí Hazmburka a přecházejí ústním podáním s pokolení na pokolení. Většinou jsou to pověsti rázu tesklivého, smutného, vane z nich stesk po zašlých slavných dobách hradu, po rušném dříve životě v jeho okolí. Náš lid vidí ve své fantasii za nočního klidu hrad v bývalé slávě a moci. Bohatýrské postavy hradních pánů prohánějí se na bujných koních podhradím, vážné hradní paní přecházejí zádumčivě po troskách nádherných síní, krásné princezny v bílých, zlatem zdobených robách vzhlížejí z oken hradních věží k nedaleké zřícenině hradu Košťálova, k čarovné pohádkové hradbě malebného Středohoří neb v krásné, požehnané lány údolí řeky Obře. Každý obláček líbající zčernalé věže - toť volně splývající závoj spanilé princezny, toť duše zakletých pánů, jež bloudí bezútěšně pustou zříceninou, lká nad zašlou slávou rodu a hlídá vybájené poklady, ukryté v podzemních sklepeních pevného kdys hradu. V klid noční mísí se pojednou řinčení zbraní, řehtání koní, víření bubnů a hlahol polnic, z osamělých hlásek a ochozů směrem ku Klapému zazní volání stráží. Slyšeti jest dusot koní, jenž přehlušován bývá svištěním šípů, hukotem houfnic a nárazy kamenných kulí na tvrdé zdi pevného hradu. Citliví lidé slýchávají i bolestné vzdechy a nářky, deroucí se z útrob Černé věže, v něž mísí se příšerné houkání sovy, provázené jednotvárným, tesklivým voláním sýčka z Bílé věže.
Rázem jedné hodiny umlkne veškerý hluk ve zříceninách hradu a okolí, vybájené osoby bývalých obyvatelů ztrácejí se v Bílé a Černé věži, jenom smutné volaní sýčkovo ozývá se ztichlo u krajinou.
Lid v okolí hradu domnívá se, že pod hradem ve skále jsou vytesány podzemní místnosti, jež sloužily v době nebezpečí obyvatelům hradu za úkryt. Spojeny prý byly podzemními zděnými chodbami s Košťálovem a Budyní, Jedna chodba ústila do vsi Sedlce pod Hazmburkem. Jsou to ovšem dohady, pro něž není dokladů.

Žádné komentáře: