úterý 21. ledna 2014

Hrabal Bohumil (100 let od narození)



Narozen 30. 1. 1914, Chořelice, zemřel 20. 10. 1980, Velká Británie
Příslušník Royal Air Force, podplukovník letectva in memoriam, po válce činný v Libochovicích.
V dokumentu který prezentuje na svých stránkách Klub vojenské historie, se lze zjistit tyto údaje: Poddůstojnické číslo 788190, hodnost: W/O, místo a datum narození a datum úmrtí, což je skutečně málo. Avšak na těchto stránkách je nasměrování na knihu autorů Z.Najmana a T.Rotbauera: Českoslovenští letci v RAF. Také další drobky informací hlavně jeho působení v Libochovicích se mi podařilo získat v archivech.
Webový portál: Bohumil Hrabal se stal příslušníkem Royal Air Force již v roce 1940. Do 311. československé bombardovací peruti byl zařazen po absolvování nezbytných kursů v roce 1942. Prodělal nálety jak v rámci Bomber Command (Velitelství bombardovacího letectva), tak operační lety u Coastal Command (Velitelství pobřežního letectva).

Kniha částečná citace: Válečná cesta pana Hrabala začala v roce 1940. Mezi 10. 1. a 28. 3. 1941 absolvoval kurz palubního střelce a  od 1.4. do 19.9.1942 absolvoval kurz č.9 Československé operačně výcvikové jednotky na základně RAF v Honingtonu. Už v hodnosti Sergeant se zde B. Hrabal zdokonaloval ve střelecké odbornosti. 30. 5. 1942 se zúčastnil náletu spolu s dalšími pěti stroji na Kolín nad Rýnem jako přední střelec Wellingtonu. 1.6. 1942 absolvoval noční nálet na Essen jako zadní střelec téhož letounu v zadní střelecké věži FN 10, rovněž se dvěma Browningy. V červnu 1942 byla 311. čs. peruť převelena od bombardovacího letectva  k pobřežnímu letectvu a následně vyzbrojena letouny Liberator americké výroby. Přeškolení na tyto letouny absolvovala 311. peruť během července 1943 Československé operačně výcvikové jednotky v Beaulieu. V té době měla peruť 12 operačních a 3 záložní letouny. V boji proti německým ponorkám používala bomby, hlubinné nálože a rakety. Velitelem perutě byl Jindřich Breitcetl DFC Bohumil Hrabal sloužil v osádce pilota Ryby jako zadní střelec. U RAF končil s hodností Warrant Officer a zároveň v čs. hodnosti rotmistr.
V Anglii se oženil s Constance Laubertovou. S ní se po válce vrátil do Československa. Jeho žena neuměla česky - mluvili spolu výhradně anglicky. Měli dvě děti, starší dcera se učila v Děčíně kadeřnicí a mladší syn chodil do základní školy.
Kde v Libochovicích bydleli, není známo. Jediná zmínka o něm v archivech je tato: 22.listopadu roku 1960 při spojení podniků cihelen v Libochovicích, Litoměřicích, Roudnici, Mšeném a Kostelci v jeden cihlářský závod se sídlem v Libochovicích. Sídlo podniku snad mělo být v bývalém Hospodářském družstvu u zastávky Libochovice město. A teď to důležité - ředitelem závodu byl jmenován Bohumil Hrabal a ekonomem Jaroslav Laube. V roce 1968 se celá rodina i s vdanou dcerou a jejím manželem vystěhovali zpět do Anglie. Dcera po roce 1990 snad navštívila Libochovice a zúčastnila se srazu spolužáků, ale které třídy nevím, snad čtenáři…. Po roce 1989 byl Bohumil Hrabal povýšen do hodnosti plukovníka letectva ve výslužbě in memoriam.
Ještě poznámku na závěr. Zmíněnou publikaci autorů Z.Najmana a T.Rotbauera: Českoslovenští letci v RAF, je možno zakoupit v Informačním středisku MěÚ za částku 200,- Kč

Žádné komentáře: