sobota 29. srpna 2015

Osobnosti Libochovic - Drha Filip

Osobnosti Libochovic - Drha Filip
také Emanuel Pišišvor (též pseudonym Dr.Ph. Puškvorec)
* 26.května 1851 Velký Ježov, + 25.května 1908 Libochovice.
Narodil se ve Velkém Ježově u od Mladé Vožice na Táborsku (odkud je i autor mnoha historických děl prof. Augustin Sedláček). Jako chlapec mohl chodit pouze do jednotřídní školy v Horách Smilovech, které leží od Ježova hodinu cesty. Takže v zimě, když byly cesty zaváty sněhem, nedostal v této době do školy. Na další vzdělání v chudé rodině nebyly peníze a tak se Filip dostává do Vídně, aby se tam vyučil krejčovskému řemeslu. Ačkoliv v se tomuto povolání snažil a pracoval svědomitě, zjistil během dospívání, že to zřejmě není jeho životní cíl. Roku 1874 se dostává do severních Čech, do Čížkovic. Jeho bratr tu byl účetním u firmy "Bratří Tschinklové" a docílil toho, že Filip byl od 1. ledna 1874 jmenován v kanceláři této firmy kompoiristou (účetním). Díky své houževnatosti a snahy o sebezdokonalerní mladý Drha se brzy stává druhým účetním.
Poznámka:
Tschinkelové - „První c. k. rakouská továrna na kávové suroviny" tímto titulem se honosila firma Augusta Tschinkela založená roku 1806 v Chřibské. Právě Tschinkel přivezl do rakouské monarchie z Holandska výrobu cikorky, oblíbené kávové náhražky. S Lovosicemi neměla firma dlouho žádnou spojitost. Až v roce 1845 v nich začal jeden ze synů Anton pokusně pěstovat cukrovou řepu, čekanku a mrkev pro výrobu cikorky. V roce 1854 nechali bratří Tschinkelové postavit v Lovosicích továrnu na cikorku, dnešní DELI. Firma, která se tehdy jmenovala „Synové Augusta Tschinkela", ve městě později postavila další továrnu na kandované produkty s výrobou čokolády a cukrovinek.

Jeho bratr ho uvedl do společenského života Třebenic v roce 1874, kde ho okamžitě Dr.Pařík zapojil do kulturní a vlastenecké práce.1. Srpna 1879 získává místo kontrolora v "Občanské záložně v Třebenicích" na doporučení vedení Německé firmy "Bratří Tschinklové"s ročním služným 300 zl. Jako kontrolor pracoval v Třebenicích 20 let do roku 1899. Značně přispěl svým talentem k rozvoji mechanického účetnictví, roku 1889 sestrojil mechanický stroj na výpočet zadaných úroků. V této době začíná také tíhnout k literární a divadelní činnosti. Zapojení v "Občanské besedě" s žertovnými proslovy "Dějepisné obrázky z Čech", "O člověku", ale i vzdělávací a vážné o politickém realismu, o všesokolském sjezdu, o penězích. K oživeni přednášek jiných členů připojoval rád humoristické verše (pyšišvoriády). Začíná vydávat noviny („Drak" - 1878, „Lucerna", „Šotek" a j.) Tyto časopisy kypěly zdravým a jadrným humorem na ilustracích mu pomáhal tehdejší medik Viktor Mann. Aby zlepšil své materiální postavení, přijal dne 1. srpna 1899 nabízené místo účetního v "Hospodářské záložně v Libochovicích", kde se 10 let staral o rozvoj tohoto peněžního ústavu. I zde byl činný ve všech spolcích národních, kulturních i národohospodářských. Stává se redaktorem pokrokového lidového čtrnáctideníku „Český Sever". Psal do nich vzletné proslovy a básně, například: Rodné zemi, Sokolu Rudohorskému, Památce Palackého, Za doktorem Paříkem, Sokolu Hazmburskému, Čechům Libereckým, Karlu Havlíčkovi, Volné Myšlence, Husově památce. Některé básně shrnul do úhledného svazečku „Na sporné půdě" V této sbírce naplno vyznívá jeho českost a boj proti všemu cizímu.
Poznámka: „Český sever“ - První číslo vyšlo v březnu 1903 a jako jeden z nejdéle vycházejících periodik vytrval až do jedenáctého ročníku do roku 1913. Výtisk stál 24 haléřů, vycházel každý druhý pátek, a jeho redakce sídlila v Libochovicích v Riegrově ulici čp.64. Majitel, vydavatel a zodpovědný redaktor byl od založení až do své smrti Filip Drha, tiskla tiskárna J.Nohavici v Terezíně. Také tyto noviny měly reklamní přílohy občanů města Libochovic. Život vydavatele novin byl v té době tvrdým a těžkým řemeslem. Musel buďto poslouchat své donátory, nebo se velice silně uskrovnit. Jako příklad uvádím toto: protože Filip Draha nepodporoval v roce 1905 vytvářející se agrární stranu, snížila mu správní rada Okresní hospodářské záložny renumeraci na polovinu a odejmula mu inzerci.
Generací devadesátých let 19. století byl Filip Drha známý právě pod svým pseudonymem jako Emanuel Pišišvor, jako jeden z pravidelných přispěvatelů Humoristických listů, kam zasílal své satirické zpěvy s výraznými vlasteneckými motivy. Avšak pseudonym Emanuel Pišišvor nebyl jediný, který při své literární činnosti užíval. Ottův slovník naučný (a i on sám v jednom čísle Českého Severu -24.3.1905 v článku Z libochovic do Roudnice odhalil svou totožnost) uvádí, že Filip Drha některé své práce podepisoval také pseudonymem Dr. Ph. Puškvorec. Poprvé je to snad u sbírky básní „Na horké půdě“, která vyšla v Libochovicích v roce 1902, nebo v různých drobnějších článcích a komentářích v „Českém severu“
Jeho báseň "Za Svatoplukem Čechem" , kterou uveřejnil ji 6. března 1908 u příležitosti jeho úmrtí (S. Čech zemřel 23.února 1908) byla i jeho labutím zpěvem. 25. března téhož roku zemřel raněn mrtvicí.
Jeho manželka popsala později dětem tuto smutnou událost těmito slovy: „Ještě v poledne tatínek obědval s chutí, byl veselý, odpoledne byl se mnou na procházce, ale daleko již nedošel. Silný tlak na prsou a brnění v levé ruce nás donutily k návratu, ulehl na pohovku a žaludeční slabost se snažil napravit skleničkou koňaku. Mezitím bylo posláno pro lékaře, který však přislíbil příchod k večeru. Filipa jsem uložila do ložnice. To vše se stalo před pátou hodinou. „Spusť záclony až dolů a nech mne teď“ - to byla jeho poslední slova.“
Co říci závěrem. Filip Drha byl neohroženým bojovníkem nejen za myšlenku národní, ale i za rovnost lidí a volnost myšlení. A to v době, kdy poněmčené Třebenice a celé pohraničí svádělo boj s německým kapitálem a kulturou. Ideálem i vzorem mu byl básník Jan Neruda. Můžeme plně lidsky říci, že Drha kráčel v jeho „lví stopě“, veršované práce jsou plny vřelosti nadšení, ale i žíravé satiry. Filip Drha byl typ poctivého a neúnavného pracovníka. Zemřel den před svými 57. narozeninami v květnu 1908 a jeho hrob najdete při severní straně libochovického hřbitova.
Filip Drha „Český sever“ 17.11.1905:
Dvojhlavého orlíčka
hubí vlastní potyčka,
neb v té době on sám sobě
vyškubuje peříčka



Žádné komentáře: