úterý 24. února 2015

Osobnosti Libochovic - Huml Karel

Huml Karel
* 16.03.1860 Buštěhrad, + 29.05.1931 Teplice
Vojenský kapelník, houslista, hudební pedagog.
Jako všestraný hudebník působil po celém tehdy Rakousku-Uhersku: Libochovice, Mělník, Teplice, Kyjev, Vídeň, Jugoslávie, Maďarsko.
Základy v houslové hře získal u svého otce, dále pak studoval u Josefa Hellmesbergra ve Vídni. Působil u vojenských kapel v Uhrách a ve Vídni, kde byl zástupcem kapelníka. V r. 1911 vojenský kapelník v Kyjevě, v r. 1913 hudební pedagog v Mělníku. V letech 1921-1923 působil v Jugoslávii. Po návratu absolvoval státní zkoušku z hudby a stal se majitelem hudební školy v Libochovicích nad Ohří a později v Teplicích-Trnovanech. Karel Huml měl hudební nadání zřejmě po otci, hudebním pedagogovi a kapelníkovi Josefu Humlovi.
Huml Josef, kapelník, hudební pedagog a skladatel (narozen 8. 7. 1835 ?, zemřel 1. 1. 1899, Kralupy nad Vltavou). Základy hudebního vzdělání získal také u svého otce, a postupně se naučil hrát na všechny tehdy běžné nástroje. Působil v severozápadních Čechách, nakonec v Duchcově, odkud se v roce 1870 přestěhoval do Kralup nad Vltavou; zde vystupoval se svou kapelou (pro niž komponoval taneční skladby) až do smrti. V Kralupech rovněž v letech 1870–79 organizoval hudební život. Napsal mnoho skladeb, zejména tanečních.
Lze skoro doložit, doklad je ale nevěrohodný, že jeho syn karel Huml, byl od 25.července do 10.srpna 1904 přítomen v Libochovicích jako kapelník. V tomto období je totiž je ve škole ubytováno vojsko, a to 3 bataliony s 80 důstojníky. U Duban byl pak vojenský tábor, a ve městě bylo tehdy značně veselo, denně hrála vojenská hudba na náměstí. Právě u jeho žádosti o licenci na majitele hudební školy v Libochovicích je malá poznámka, působil již v Libochovicích, odtud ta doměnka.

Žádné komentáře: