pátek 9. ledna 2015

Osobnosti libochovice - JUDr.Bohdan Kadlec

JUDr.Bohdan Kadlec
narozen 20.1.1900 Libochovice, zemřel 15.11.1975 Ústí n.Labem
Rodina Bohdana Kadlece pocházela z Boskovic na Moravě, kde se narodil i jeho otec Jan Kadlec (20.1.1860), který přesídlil po studiích do Libochovic. V Libochovicích si Jan Kadlec otevírá advokátní kancelář v roce 1896 a jako advokát je převážně spjat s klientelou lidí majetnějších, která je nějakým způsobem svázána se zámkem a jeho správou ať politicky nebo majetkově. Je kupříkladu angažován v radě Spořitelny a teprve až po první světové válce se stává zastáncem pokroku jak na poli kulturním, tak i na poli Libochovického politického života. Matka Anna se narodila v rodině malého rolníka v obci Hrdly, zemřela v roce 1907. V roce 1930 podle volebních seznamů bydleli v čp.298. Jan Kadlec zemřel 18.června 1949.
Jeho syn Bohdan měl tři sourozence, Jaroslava narozeného v roce 1896, Dagmar, narozenou v roce1912 a Přemysla narozeného v roce 1917.
Obecnou školu začal Bohdan navštěvovat v Libochovicích v roce 1906 a v roce 1910 přechází na reálné gymnázium v Roudnici nad Labem, kde v roce 1918 maturuje a hned poté nastupuje vojenskou službu do Křešic u Litoměřic, v tehdy ještě C.a.K. Rakouské armádě. V roce 1918 v prosinci se stává studentem právnické fakulty KU v Praze, kde 23.2.1924 promuje. Po promoci nastupuje do advokátní kanceláře JUDr. Jindřicha Hermana v Praze, v červenci roku 1925 dostává místo koncipienta u advokátní kanceláře JUDr. Fichtla v Litoměřicích a v roce 1926 nastupuje jako koncipient v advokátní kanceláři svého otce v Libochovicích. V roce 1928 se stává společníkem firmy a po odstoupení otce v roce 1936 majitelem advokátní kanceláře. Podle údajů katastru z té doby bydlel v čp.637. V roce 1945 přenechává kancelář v Libochovicích advokátu Rudolfu Leitnerová a přesidluje do Litoměřic. V roce 1926 se oženil s Marii Beránkovou, dcerou sedláře v Libochovicích, děti Vít a Anna. O jeho působení v Libochovicích se nechci šíře rozepisovat. Je pravdou, že ve městě měl jak své odpůrce, tak i přátelé. Jeho advokátní kancelář, tak jako kancelář jeho otce, tak i jeho úzce spolupracovala s regionálními podnikateli a hlavně s kanceláří hraběte Herbersteina. Zastupoval i jiné Šlechtické rody, kupříkladu i rod Chotků z Velkého Března a jiné. Spoustu obyvatel Libochovic také ještě dodnes poukazuje na jeho bývalý majetek. Ale to je vše založeno na úhlu pohledu na toho, nebo onoho člověka a těžko lze soudit dnes, zvláště když většina z nás bere informace pouze z vyprávění. Proto se spíše budu věnovat jeho politické kariéře, která mu nakonec přinesla pro jeho pevnost ve víře v demokracii smutný konec.

Ještě na okraj, Bohdan Kadlec mimo své povolání působil v Libochovicích v mnoha spolcích, aktivně se zúčastnil dění v divadelním spolku Scéna u jehož zrodu také stál jako zakládající člen. Také Veslařský klub Libochovice právě Bohdan Kadlec začal po jeho prvním zániku obnovovat v roce 1930 právě on. Byl členem i jiných spolků, Sokola, Tenisového spolku Libochovice - I.čs.Lawn-tenis Club a jiných.
Bohdan Kadlec působil v Sociálně demokratické straně od roku 1918 a to jako dlouholetý člen v organizaci Libochovice až do svého odchodu do Litoměřic. V roce 1945 ještě pomáhá se znovu založením této strany v Libochovicích, poté je v různých funkcích strany v Litoměřicích, naposled jako předseda Sociální demokracie v Litoměřicích. A právě jeho působení v této straně mu přineslo neblahý a smutný osud po roce 1948, i když se v té době vzdává všech politický ambicí a politického života vůbec se začíná stranit. 


Podrobnosti uvedu dále. Byl také jedním z nejvýznamnějších spolupracovníků časopisu „Nová doba“ který vycházel v Teplicích. Pochopitelně, tyto články se nelíbily KSČ, ale před rokem 1948 s tím moc nenadělala. Byl zastáncem konzervativního křídla a odpůrcem politiky Fierlingerova křídla v ČSSD. Jeho poslední právní proces se konal v Litoměřicích, kde v roce 1949 obhajoval studenty Ústeckého gymnasia za rozšiřování protikomunistických letáků. Byl poté donucen k likvidaci své kanceláře a přestěhovat se do Ústí nad Labem, kde začal pracovat ve funkci úředníka na podnikovém ředitelství
Restaurací a v Potravinách, kde přečkal padesátá léta, přesto jak jsem se již zmínil neušel pozornosti KSČ za své dřívější politické přesvědčení a názory. 11.6.1954 byl zatčen a v souvislosti s pražským procesem proti ilegálnímu ústředí sociálně demokratické strany byl obviněn z velezrady. Byl obviněn že působil ve skupině pravicových sociálních demokratů. Odsouzen byl k deseti letům vězení. Bohdan Kadlec však při procesu ani pod nejtvrdším nátlakem neučinil žádné přiznání. Byl vězněn jednak v Litoměřicích a jednak ve Valticích a Mírově. Po osmi letech byl sice propuštěn na amnestii, ale to již ve vězení prodělal tři infarkty. Po propuštění okamžitě žádá obnovení procesu a v roce 1969 se mu podařilo, prokázat porušení zákona a tak byl v plném rozsahu zproštěn viny a rehabilitován. Ale to ještě nebyl konec všech jeho útrap, v sedmdesátých letech, v době normalizace byl po návštěvě své dcery v tehdejším NSR vystaven několika mnohahodinových výslechů na STB. Zemřel v Ústí nad Labem 15.11.1975 a pohřben je v Libochovicích.

Prameny: Tři sociální demokraté – Pavel Koukal, SOKA Lovosice - soukromý archiv Bohdana Kadlece, Kronika Libochovice.

Žádné komentáře: