pátek 9. ledna 2015

Libochovice a podvodníci

Co by to bylo za město, kdyby se v něm neobjevil podvodník. Sice neprodával libochovický zámek, jako geniální podvodník Josef "Harry" Jelínek, jenž prodal i hrad Karlštejn, ale podařilo se mu napálit místní zastupitelstvo stejně elegantně jako jeho věhlasnému kolegovi.
Jmenoval se Iřička. Tedy ne, že by to bylo jeho pravé jméno, ale bylo to jméno reprezentativní. Promptně založil firmu Ing.Žák&Iřička, akciová společnost, výroba elektrických strojů pro dráhy, auta atd. Na ustavující schůzi, která se konala 5.května 1931 dokázal svolat zástupce čsl.vlády, zástupce cizích států, ministerstev a zástupce města Libochovic. A právě o ty mu především šlo. Na této schůzi docílil závazku k úpisu akcií městem, protože jak zdůraznil: „Potřeba je kapitálu na výkup pozemků, stavbu a pronájem budov k rozjetí výroby již předem zajištěného odbytu výrobků.“ Dále nabídl ke koupi městu své patenty (ty pochopitelně byly všechny falšované), tak aby město mělo záruky výroby. Vše bylo na dobré cestě, úpis akcii byl schválen městskou radou, nákup licencí taktéž, kdyby. Ano to osudné kdyby. Dnes již nelze bezpečně říci, kdo z městské rady se dozvěděl o pravdě kolem firmy Ing.Žák&Iřička a.s., ale následky pro pana Iřičku byly katastrofální.
Nebyl to pán Iřička velkopodnikatel, ale Bohumil Jiřička, holič, narozen 24.9.1887 v Chocni, několikrát trestaný podvodník. Rada se tomuto „podnikateli“ odvděčila za jeho pomoc vyvést z městské kasy několik stotisíc velice tvrdě. Na své schůzi v roce 1933 vypověděla pana Jiřičku z celého území obce Libochovice, a zakázala mu jakýkoliv pobyt v obci. Jako hlavní důvod však nebyl uváděn podvod, ale cituji: „Protože při domnělém zakládání akc.společnosti Ing.Žák&Iřička, jste soustavným způsobem uváděl obecní zastupitelstvo města a je funkcionáře v posměch a nevážnost občanstva ….“. Dále si pán Jiřička pěkně zavařil tím, že sliboval stav manželský (ač sám již ženat) jisté vdově v Libochovicích a kazil (podle rady) mravní výchovu jejího nezletilého dítka, - podrobnosti není třeba uvádět. Libochovice však nebyly sami, jako dobří „partneři“ se zachovali i někteří zastupitelé v jiných menší městech.
Tento podvodník však nebyl jediný, kdo tak krásně vymyslel plán jak lacino přijít k majetku. Netrvalo dlouho a v roce 1935 se objevuje jistý Bedřich Šťastný, který zde vystupoval jako žurnalista a agitátor. Jeho dobrý kšeft spočíval v tom, že založil tzv. deputaci spotřebitelů elektrického proudu v Libochovicích. Jednal s Herbersteinskou elektrárnou jménem spotřebitelů a to hlavně z dělnických vrstev, hlavně dělníků pracujících ve sklárně. Jeho taktika spočívala v tom, že nabádal občany, aby se bouřili pro vysokou cenu proudu, a on jako zástupce, pochopitelně za úplatu, což byl základ tohoto kšeftu, bude jednat o snížení plateb. Pokud by zůstal pouze u tohoto, nic by se nedělo. Jeho problémem byla nenasytnost. Začal se vydávat za úředníka obce, a z této pozice jednal s elektrárenským svazem. A kdyby jen to, protože jednání nepostupovala dost rychle, z úředníka se stal tajemníkem města a to bylo i pro radu obce přiliž. A co následovalo? 4.září 1935 vyhostila rada města Bedřicha Šťastného z obvodu obce. Místní organizace KSČ však toto jednání považovala za útok proti dělnictvu arogantními městskými zastupitely a začala pořádat petici za zrušení usnesení města. Doslovně je v ní uvedeno cituji: „Občan Bedřich Šťastný byl trestán za činy, kterém byly v souvislosti s bojem proti fašismu a za navázání přátelských styků s Ruskem. Považujeme návrh na jeho vyhoštění za provokaci a persekuční čin, původce tohoto návrhu poženeme k zodpovědnosti. Neopovažujte se sáhnouti k rakouskému pronásledování zastánců pracujícího lidu!“ Protest podepsalo 187 občanů, úspěch dobré agitace.
A kdo to byl pán Šťastný skutečně? Narodil se 1.prosince 1893 v Klech u Mělníka, kde působil jako zahradník, později komunistický agitátor. Pravda byl trestán, jenže výpis z trestního rejstříku je velice bohatý. 19 trestů za podvody od 1 měsíce do několika let. Jakmile tato skutečnost vešla v Libochovicích ve známost, podpisy pod peticí byly odvolávány, a pouze pan František Mašek, coby vedoucí partaje, dál hájí práva agitátora, i když ostatní v předsednictvu by byli nakonec rádi, kdyby pán Šťastný město opustil. Nakonec celá událost nabrala na obrátkách a Okres rozhodl vyhostit tohoto podvodníka i z území okresu, z odůvodněním, že svými vystoupeními ohrožuje veřejný klid a pořádek.
Pak že podvody a klamavé jednání jsou výdobytky moderní doby. Kdepak, každé zastupitelstvo by si mělo dávat pozor na ty, kdo silným hlasem hájí práva někoho, kdo jim na to kývne.

Žádné komentáře: