sobota 2. srpna 2014

Stručná historie Radovesic



Jméno obce je souborné: Radovesici, Radoves. Téměř ve všech  písemných památkách až na malé výjimky, je "Radověsice" (r. 1434 a 1544). O dávném osídlení svědčí nálezy žárových hrobů z doby císařství římského. - Radovesice byly dvůr, náležející roku 1176 klášteru doksanskému. Schaller se domnívá, že Radovesice byly kdysi městysem, kde stával kostel zasvěcený sv.Mikuláši. Ještě prý v 18. století tu bylo možno  najít  zbytky bývalého městyse.  Zakladatelem obce byl Radoves, po něm se první osadníci počali nazývat Radovesici. Odtud tedy název obce. V roce 1237 získal obec od krále Václava I. Smil z Ronova. Roku 1300 ji držel Hynek ze Žlebu, r. 1314 král Jan Lucemburský. V roce 1336 byla ves prodána Zbyňkovi Zajícovi z Valdeka a tím se dostala do trvalého držení majitelů libochovicko-budyňského panství.  Střídavě tak osada spadala pod panství Budyňské a Libochovické.
Obec se nachází v dolním Poohří na levém břehu řeky Ohře. Roku 1631 byla osada zcela vypálena a trvalo dlouho, než byly všechny bývalé usedlosti znovu vystaveny. Další velký požár v roce 1701 zničil 7 statků a některé chalupy. Obyvatelé obce se zabývali převážně zemědělstvím, je zajímavostí, že pěstování chmele v Radovesicích se datuje již od roku 1404. Většího rozmachu se obec dočkala v 18. století, kdy byl přes řeku Ohře vybudován první most a postavena škola. Posledním pánem a držitelem osady Radovesice byl kníže František Josef z Dietrichsteina. Za jeho vlády v roce 1848 byla zrušena robota, ale i poddanost. Od tohoto roku se Radovesice staly obcí svobodnou a samostatnou. Současné Radovesice jsou obcí, kde se citlivě prolíná architektura původních zemědělských usedlostí, které lemují náves obce, s výstavbou moderních rodinných domků. Vzhledem k vybavenosti a výhodné poloze obce přibývá mladých obyvatel, obec se nevylidňuje, jak je bohužel trendem dnešního venkova.
Nyní ves kolem obdélníkové návsi.
Kaple - barokní kaple z r. 1711 (byla zbourána r. 1927), oválná s věží se zvoničkou nad průčelím. Boční fasády s čabrakovými pilastry a obdélníkovými okny zakončenými odsazeným polokruhem. V průčelí střední rizalit s čabrakovými pilastry a polokruhově zakončeným portálem. Střecha mansardová. Vnitřek sklenut valenou klenbou
Bourání původní kaple

Výklenková kaple - s pilastry a trojúhelníkovým štítem v průčelí.
Zvonička na návsi z r. 1924
Stará škola z 60. let 19. století.
Osobnosti:
Emanuel Hrubý (působil zde v letech 1887 -1893) - vlastenecký buditel a redaktor "Hlasů Podřipska",
Libochovický ras František Eisenhamer (zemřel ve věku 114 roků)
Stanislav Kubát (1891-1968) - učitel a kronikář.
Původní dřevěný most

Stavba nového mostu (Laskavě poskytla starostka Radovesic)

Stavba nového mostu (Laskavě poskytla starostka Radovesic)

Žádné komentáře: