neděle 17. ledna 2016

Stručný popis Kostela v Kostelci nad Ohří



Obci dominuje kostel sv. Petra a Pavla, podle kterého také dostala své jméno. Velký kostel je zajímavou dominantou v rovinaté krajině především, když k obci míříme ze směru od Budyně přes Roudníček.
Kostel je podélný, filiální, ve 14. stol. farní, v dnešní podobě je pozdně barokní z roku 1758, s rovně uzavřeným presbytářem se zaoblenými rohy. Řeka malé Ohře podemílala vršek zvaný „Frimberk“ a původní kostelík se roku 1747 zřítil, a tak došlo ke stavbě nového kostela. Budyňský děkan Leopold Lausecker požádal pražského stavitele Kiliána Duntzenhefera, jež při návštěvě Doksan přijel do Kostelce posoudit terén, aby vypracoval projekt a ten schválil majitel panství Karel Ditrichstein roku. Roku 1749 zahájil stavbu kostela na j nynějším místě. Stavba trvala 9 let a stála 13 570 zlatých, což byl přibližně roční výnos Libochovického panství. Všechny práce provedli místní čeští i pruští zedníci, kameníci, klenbaři, tesaři. Kostel vysvětil v roce 1758 Emanuel Arnošt z Valdštejna. Budova je z lámaného kamene, omítnutá, skládá se ze čtverhranné věže postavené před západní stranu, ze širší podélné lodi, a užšího kněžiště zakončeného rovnou zdí. Po jeho stranách sakristie a malá komora.
V jeho západním průčelí je čtyřboká věž, nároží lodi je široce skosené. Věž členěná lizenami, na západní straně prolomená portálem pravoúhle orámovaným, má v dolejším patře tři, v hořejším nad kostel vyčnívajícím patře čtyři okna překlenutá polooblouky. Střecha na věži je kulatě zakončená, na kostele je valbová. Barokní dubové dvéře pobité hřeby, mají pěkný klíčový štít, přítuhu a závěsy se stuhovým ornamentem.
Uvnitř jsou dvě pole  a valené pole s  lunetami a na stěnách vysoké podložené pilastry, rohy hlavní lodi jsou zešikmené a v  západní části je kruchta. Loď je 20 m dlouhá a 9,30 m široká. V závěru presbytáře je uvnitř fresková oltářní architektura s malovanými sloupy a sochami a závěsný obraz v členitém rámu.
V součastné době by tento kostel potřeboval opravu.

Zařízení:

Kněžiště je 5,20 m dlouhé a 6,70 m široké v mělkém oblouku zakončené, na stěnách pilastry členěné, je zaklenuto českou klenbou .
Hlavní oltář se sloupky a volutovými křídly je zdoben plastikami klečících andělů, barokní a pochází z první poloviny 18. století, uprostřed obraz na plátně, sv. Petr a Pavel trůnící na oblacích, navržen v 18. stol.
Dva boční oltáře s  plastikami andělů a s  obrazy v  členitých bílo-zlacených rámech s  rokajovými křídly jsou rokokové, ze třetí čtvrtiny 18.století.
Kazatelna, válcovitá s  pilastry, rokajovými řezbami a polychromovanými reliéfy v  kartuších, rokoko, ze třetí čtvrtiny 18.století.
Oltář Panny Marie proti kazatelně, rokokový s  plastikami velkých bílých andělů, v  zasklené skříni polychromovaná gotická socha Panny Marie Ochranitelky s Ježíškem  z  první poloviny 15.století. Socha Panny Marie s Ježíškem gotická, 1,45 m vysoká, řezaná ze dřeva, s obnovenou ale slušnou polychromií. Útlé tělo v boku slabě prohnuto, zlacené spodní roucho je opásáno řemenem zakončeným lilií; zeleně podšitý plášť splývá v hojných ale klidných složkách k nohám; hlava mile naivního výrazu s vysokým čelem, velkýma očima, štíhlým nosem a drobnými ústy je pokryta bílým, lemovaným závojem a korunkou; pod nimi se vlní bohaté rozpuštěné vlasy. Ježíšek je obnažený, opásaný jen šátkem, veselý, sedí matce na levici, a drží říšské jablko, kdežto jeho matka má v pravici žezlo. Pod jejím pláštěm jsou shromážděni prosebníci, v popředí klečí celé postavy, vzadu vykukují jen hlavičky; vlevo král s korunou, v brokátovém plášti, papež ve zlatém, kardinál v červeném, biskup ve fialovém rouchu, pak mnich a měšťan, na pravé straně královna v zeleném šatě s korunkou a pět žen, postavičky plny bezprostřední živosti.

Zvony:

    1.     Výška i průměr 1,03 m, kolem koruny hrající andělé a visuté akantové listy; na plášti s jedné strany nápis:
ZWON TENTO VDIELAN GEST NAKLADE WSSECH
OSAD NICH KOSTELV  S  PETRA DO KOSTELCE BLIZ
 BUDYNIE PRZYNALEZIEGICYCH, KDYZ TOHO CZA-
SV BYLI PORVCZNICY NARZYZENI K ZPRAWOWANI
PANSTWI BVDYNSKYHO PAN PVRGMlSTR A RA
DA Y WSSECKA OBEC MIESTA BVDYNIE A SMLVWE
GEST K VDlELANI SKRZ SLOWVTNEHO PANA MAR
TINA MlCHNV AVRZEDNIKA NA BVDYNI LETA
 PANIE 1589.
        Dole reliéfy čtyř evangelistů a úzký figurální vlys :


        Na druhé straně nahoře uprostřed je  jeho znak.
        Dole:



        Po stranách hlava i znak medaile zvonařovy.

    2.     Výška 0,75 m, průměr 0,78 m, ucha s pletenou ozdobou, kolem koruny nápis:  Na plášti reliéf sv. Petra.

  • Na přilehlém hřbitově náhrobky z  konce 19. a počátku 20.století.






Žádné komentáře: