úterý 31. července 2007

Vznik Libochovic do roku 1300


Jak již samo jméno ukazuje,původ města spadá do dob velmi dávných. Podle Jirečka, Miklošiče, Palackého, Vocela aj. pocházejí jména měst, utvořená v množném čísle koncovkou -ice od jmen rodu které v nejstarších dobách přišly do naší země a zřídily si zde svá sídla.

Byla to sídla Bohušoviců, Lubochoviců, Lutomírců apod., jejichž předkové se jmenovali Bohušové, Lubochové, Lutomírové, z čehož pak vzniklo pojmenování dědin Bohušovice, Lubochovice (později Libochovice) a Lutomírice (později Litoměřice).

Podle popelnic, bronzových ozdob a jiných starožitných památek nalezených v blízkosti Libochovic i v městě při kopání základu bylo prokázáno, že Libochovice byly osídleny již v dávných dobách Markomany a Bóji.

Místní kronikáři tvrdívají, že bylo odvozeno od "libě si hovíce" nebo "libě chodíce". Podle jiných pramenů však prý město dostalo své jméno podle rodu Lubochů, jenž pocházel z kmene Ljubochovanů (však se také říkávalo Ljubochovici) a ostatní úvahy o libém chození či polehávání jsou prý naivní a zcela mylné.

Původně rozptýlená ves, která vyrostla při brodu přes řeku Ohři jako určitá protiváha budyňskému královskému panství, je uváděna již roku 1282. Z té doby však mnoho dokladů neexistuje. Roku 1335 prodal král Jan Lucemburský hrad Hazmburk-Klapý i přilehlou ves a městečko Libochovice s tvrzí a s vesnicemi Radovesice, Lhota a Poplze panu Zbyňku Zajíci z Valdeka. V příslušné listině jsou Libochovice označeny jako "oppidum" neboli městečko, jehož součástí byla "munitio", tedy tvrz. Třebaže Libochovice neležely na některé z tehdy důležitých obchodních cest, měly svůj význam pro spojení podél řeky Ohři i při plavbě přímo po řece. Dnešními Poplzemi, (ještě před osídlením obce) vedla stezka k brodu přes Ohři, brodu se říkalo Maurach (pojmenování se zachovalo až do 16.století. Zřejmě podle jména to byla stezka cizích kupců, která vedla z Bavorska přes Libochovice k Baltu. Maurach je slovo arabského původu.

V té době již zde stál farní kostel. Jinak jeho dějiny úzce souvisí s dějinami blízkého hradu Klepu, později Hazmburku.

Roku 1292 dostaly Libochovice, náležející v té době Lichtmburkům magdeburské právo a byly jim stanoveny platy z pozemků, což v souvislosti s dalším vývojem lze vyložit tak, že se staly městečkem.

Žádné komentáře: